Douglas Lithborn (M) har avlidit

Kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna, Douglas Lithborn (M), har avlidit efter en allvarlig incident i Sollentuna simhall.

Exakt vad som hände i simhallen den 8 juli är ännu oklart. Efter händelsen låg Douglas Lithborn inne på Karolinska sjukhuset i Solna, där han avled under lördagen.

– Det är obeskrivligt. Vi visste inte hur allvarlig incidenten var och det är en enorm tragedi för hans familj och en otrolig förlust för kommunen och Moderaterna. Vi är i chock, säger Birgitta Schwinn, vice gruppledare för Sollentuna­moderaterna.

Under måndagen flaggade kommunen på halv stång och ett kondoleansbord stod uppställt i receptionen.

Utöver Anna-Lena Johansson (FP), första vice ordförande i kommunstyrelsen, så var det bara krisledningsgruppen på kommunen som kände till vad som hänt Lithborn under förra veckan, av hänsyn till familjen.

– Krisledningen övade för bara någon månad sedan, att de redan skulle behöva omsätta det i skarpt läge var det ingen som trott. Det är totalt oväntat när en människa i sina bästa år rycks bort på det här sättet, säger hon.

Anna-Lena Johansson går nu tillfälligt in som ordförande i kommunstyrelsen, tills ­Moderaterna har valt en ny.

– Men innan vi kommer dit ska sorgeprocessen få ta sin tid. Naturligtvis tänker vi i första hand på hans familj, hans fru och två barn, säger Anna-Lena Johansson.

Douglas Lithborn har haft politiska förtroendeuppdrag i Sollentuna kommun sedan 1986. Mellan 2002 och 2010 var han ordförande i kommunfullmäktige och sedan november 2010 ordförande i kommunstyrelsen.