ANNONS

Douglas säger nej till tunneln

Rydboholm säger nej till tunneln.
Rydboholm säger nej till tunneln.
Svart streckad linje: planerad tunnel. Röda streckade linjer: planerade sjöledningar.
Svart streckad linje: planerad tunnel. Röda streckade linjer: planerade sjöledningar.
Ännu har stora delar av marken där avloppstunneln till Käppalaverket ska byggas inte undersökts. Anledningen är att familjen Douglas ogillar att den ska korsa deras mark.
ANNONS

– Vi har inte fått någon acceptans på sträckningen över deras mark överhuvudtaget. De verkar inte vilja ha det här på sin fastighet, säger Magnus Olsson, projektchef på Käppalaförbundet.

Redan i slutet  av nästa år, 2018 eller i början av 2019 är det tänkt att den 15 kilometer långa avloppstunneln ska byggas som ska ansluta Vaxholm och Österåker till reningsverket Käppala på Lidingö.

Totalt berörs cirka 40 fastigheter när tunneln och anslutande sjöledningarna ska byggas berättar Magnus Olsson.

Fyra kilometer genom Douglas mark

Av tunnelns dryga 15 kilometer är fyra km tänkt att gå under familjen Douglas mark.

– Det är en betydande del av sträckan. Vi vill ju helst vara överens med alla markägare, det är grundfilosofin. men vi använder oss även av tvingande lagstiftning för samhällsnyttiga projekt.

Förhandlingar med Douglas har pågått under mer än ett år, men ännu utan resultat.

I ett mejl till Mitt i förklarar Carl Douglas att han förstår behovet av en VA-lösning, men han ställer sig frågande till lösningen med en tunnel, när det enligt honom finns alternativ som är betydligt billigare och dessutom miljömässigt bättre.

”För oss är det lite underligt att miljön bara är prioriterad när vi själva ska göra nåt, medan samhället tar sig rätten att dra vägar, tåg, ledningar och nu bajsledningar kors och tvärs” skriver han.

 

ANNONS

LÄS MER:

Miljardtunnel genom Österåker

Chockhöjda VA-taxor de senaste åren

Reningsverken klarar snart inte mer