Dovhjort skjuten mitt i Bollmora

En av de hjortbockar som synts i Bollmora den senaste tiden har skjutits. Julbelysning från en trädgård hade fastnat i hornen och hjorten trasslade in sig, ramlade omkull och skadade sig.

På onsdagsmorgonen i förra veckan åkte kommunens viltvårdare Lennart Molander för andra gången ut för att titta till den då redan så omtalade hjorten.

– Den hade fått skador och vi var rädda att den skulle försvinna ut i skogen, fastna och dö en långsam död, säger Lennart Molander.

Redan förra söndagen var han och hans kolleger i Bollmora för att titta på hjorten. Då lufsade den omkring vid Bergfotens skola med belysningen hängande ett par meter efter sig.

– Då tänkte vi att Bollmora är tättbefolkat och vi hoppades att folk skulle ringa oss om hjorten for illa. Och så blev det också. Vi har fått in massor av samtal, och nu förstod vi att den inte skulle klara sig, säger Lennart Molander.

Enligt Lennart Molander ska det mycket till för att viltvårdare ska få använda älgstudsare i ett så tätt- befolkat område som Bollmora. Området bakom djuret måste vara fritt från människor och kunna ta emot kulan, då den kan gå rätt genom djuret.

– Men i onsdags hade vi ett bra läge vid Wättinge gårdsväg. Vi fick stoppa några människor, men i övrigt var det en bra bakgrund.

Lennart Molanders dröm i en sådan här situation är att viltvårdare ska ha rätt att söva djuren med lugnande medel och på så vis enkelt kunna ta bort ljus- slingan utan att döda. Det är dock en betydligt mer kostsam och komplicerad sak som kräver närvaro av kunnig veterinär

Fakta

Letar mat bland husen

Sedan i februari har kommunens viltvårdare fått rapporter om dovhjortar i Bollmora.

Åtminstone en flock med fyra bockar tycks ha gjort sig hemmastadd i området.

Dovhjortarna kommer ursprungligen från Erstavik där de sattes ut för jakt på 1960-talet.