ANNONS

Dovhjortar fastnar i fotbollsmål

Viltvårdare fick rycka ut i går när en dovhjort fastnat i ett fotbollsmål vid Rudboda skola. Enligt Peter Rosenholm är det ett återkommande problem på ön.
ANNONS

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som polisen fick kännedom om att ett djur fastnat i ett fotbollsmål i Rudboda. Lidingös viltvårdare ryckte ut och lyckades befria dovhjorten från nätet som trasslat in sig hornen.

Peter Rosenholm, samordnare för viltvårdsgruppen och jaktledare på Lidingö, skulle uppskatta att de åker ut ungefär fem gånger per säsong för att rädda någon av Lidingös runt 25-30 dovhjortar.

– De trivs ute vanligtvis ute på Elfvik där det finns mycket mat. Men på sommaren när det sätts upp häststängsel tvingas de flytta på sig. De drar sig inåt villor och tomter och äter av äppelträd och så där. Det är då det händer sådana här saker.

Den här tiden på året skrapar dovhjortarna också bort det extra hudlager som gett hornen näring medan de växer. Då kan det hända att djuren fastnar i både fotbollsmål, torkställningar och flaggstänger, enligt Peter Rosenholm, som säger att det inte alltid är lätt att fånga dem.

– Vi brukar gå fram och lägga en stor filt över ögonen för att lugna hjorten. Sedan slänger vi en snara runt benen och rycker omkull den, och springer runt och snörar benen för att hålla den stilla. Sedan sätter vi oss på den och skär vi bort trasslet.

När dovhjorten sedan kommit loss gäller det att hålla sig undan.

– Vi brukar räkna till tre och hoppa bakåt. Man vill inte vara i vägen när en dovhjort rusar med full rulle ut i skogen, säger Peter Rosenholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.