ANNONS

Dovhjortar tar över trädgårdar i Tyresö

Tolv dovhjortar i trädgården. Det hade en kvinna i Tyresö strand nyligen.

För kommunens viltvårdare handlar det ena dagen om att skjuta, den andra om att föda.
ANNONS

Kvinnan i Tyresö strand berättar gärna för Lokaltidningen Mitt i om de tolv dovhjortarna och andra gånger då de mäktiga djuren besökt hennes tomt. Men hon är rädd för att stöta sig med grannarna och vill inte säga vad hon heter.

– Det kan vara en känslig fråga. En del tycker ju att hjortarna är fina och matar dem, men det vill inte jag. Jag tycker att det är onaturligt att ha stora vilda djur så nära och jag vågar inte gå ut när de är här, säger hon.

Sist dovhjortar besökte hennes trädgård var på eftermiddagen för snart två veckor sedan. Kvinnan räknade till inte mindre än tolv stycken och försökte skrämma iväg dem genom att öppna fönstren och smälla med grytlock.

– Men de blev inte ett dugg rädda. Jag har haft det så här i flera år. Värst är när man hör dem böka precis vid huset på nätterna, berättar hon.

Lennart Molander, viltvårdare i Tyresö kommun, säger att antalet avskjutningar varierar från år till år, men att det i snitt landar på mellan 20 och 25 rådjur och 15–20 hjortar. Det som styr är antalet klagomål från Tyresöborna, eller om djuren far illa, till exempel på grund av undernäring. Klagomål på rådjur kommer in från hela kommunen, medan dovhjortarna mest håller till i Öringeområdet, Tyresö strand, Gimmersta och Brevik. Samtidigt handlar viltvårdarnas arbete om att hålla viltet vid liv. På tre platser i kommunen ställer viltvårdarna ut stora balar med ensilage.

– Den här vintern är det extra tufft. Vintern kom igång tidigt och rådjuren måste göra allt de kan för att spara energi, säger han.

För att underlätta för rådjuren och hjortarna uppmanar Lennart Molander hundägare att inte ha sina hundar lösa, då rådjuren så här års har svårt att snabbt komma undan. En andra vädjan handlar om att inte mata hjortar vid husknuten.

– Då måste de ju passera bilvägar. Vill man hjälpa till är det bättre att göra det på frimarkerna. Havrekross och småskurna äpplen och rotfrukter är bra mat, säger Lennart Molander.

ANNONS