ANNONS

DP-politiker avgår efter skolbeslut

Halva fullmäktigegruppen från Drevvikenpartiet avsäger sina platser.

– Mina värderingar stämmer inte med partiet, säger Katharina Wallenborg (DP).
ANNONS

Bakgrunden till att Katharina Wallenborg nu lämnar sitt uppdrag är partiets beslut att gå emot resten av koalitionen genom att yrka avslag till förslaget om att göra om Edboskolan till F-6-skola och göra Östra grundskolan till en 7–9-skola.

– Jag lämnar alla mina politiska uppdrag vid årsskiftet. Det blev tydligt att mina värderingar inte stämmer med partiet när partiet gick emot den överenskommelse vi hade med koalitionen, säger hon.

Endast två av de 18 förtroendevalda från Drevvikenpartiet höll fast vid överenskommelsen med koalitionen när det var dags att rösta.

– Jag insåg att jag som gruppledare var i minoritet och inte hade gruppen med mig längre. Det blev ett moraliskt dilemma för mig, för har jag ingått ett avtal så håller jag det. Däremot så var vi överens i sakfrågan, säger hon.

Även Kim Wiking, som suttit som ersättare i kommunfullmäktige för partiet, lämnar sin plats. Men orsaken är närmast den omvända jämfört med den Katharina Wallenborg anger.

– Avtalet mellan koalitionspartierna är tyvärr den största förklaringen till varför jag känner som jag gör. Jag representerar inte väljarna i mitt arbete utan jag representerar mina koalitionspartner i första hand. Moderaterna är koalitionens största parti och det innebär att jag ofta går Moderaternas ärenden. Det känns ohederligt och olustigt, det är inte därför jag är vald av Drevviksstrands och Skogås väljare, säger han.

Beskedet om att de båda lämnar sina platser kom under förra måndagens kommunfullmäktige. Katharina Wallenborg kommer inte att fortsätta med politiken. Men hon betonar att det inte råder någon intern strid inom partiet och att ingen har bett henne att sluta. Kim Wiking slutar även han helt med politiken och kommer nu att fokusera på sina företag.

Nu kommer platserna att ersättas av nästkommande personer på Drevvikenpartiets lista.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.