Drabbade av brand kan få vänta ett år

Det kan dröja upp till ett år innan vissa av de drabbade påMurstensvägen kan flytta hem igen.

Efter kritik utvärderas nu kommunens insats vid branden.

Det var förra söndagen som en stor brand i ett bostadshus på Murstensvägen i centrala Vallentuna förstörde 12 till 13 lägenheter och gjorde runt 25 personer tillfälligt hemlösa.

Under veckan har konstaterats att det dröjer innan alla boende kan flytta tillbaka. Upp till ett år kan sanering och renovering ta för de lägenheter som skadades värst vid branden.

– Det är ett jättespektra bland skadorna, säger Tony Kullman, restvärdesledare på Försäkringsbranschens Restvärderäddning.

Han var på plats direkt efter branden och skötte kontakten med de drabbades försäkringsbolag. Alla hade gällande hemförsäkringar.

De boendes hemförsäkringar och bostadsrättsföreningens försäkring kommer att sköta renovering och sanering.

Beroende på skadornas art kan det ta mellan några veckor upp till ett år innan de boende kan flytta hem.

Kommunens insats har kritiserats efter branden. Oppositionsrådet Jaana Tilles (S) menar att det var fel att överlåta arbetet att stötta de drabbade till volontärer. Civilförsvarets frivilliggrupp fanns på plats, men inte kommunens tjänstemän.

”Hur bedömningen av situationen hade gjorts av kommunens ansvariga tjänstemän är ett stort mysterium för mig”, skriver Jaana Tilles på sin blogg.

Men enligt säkerhetssamordnaren Staffan Gröndahl var dock frivilliggruppen kommunens representant på platsen.

– Det är utbildade och hade lön för att vara där.

På grund av kritiken har kommunen beställt en utomstående utvärdering av sin insats vid branden av ett kriskonsultföretag.

Polisen har gjort en tekniskt undersökning och inväntar resultat.