ANNONS

Lista: Så många tåg går från din station 2018

I framtiden kommer tågen gå med 15-minuters mellanrum och snabba tåg införs för dem som bor längst bort.
I framtiden kommer tågen gå med 15-minuters mellanrum och snabba tåg införs för dem som bor längst bort.
Landstinget vill införa snabbpendeltåg från 2018. Det innebär kortare restider för de som bor längst ut men kan innebära färre avgångar för dem närmare stan. Är du en vinnare eller förlorare?
ANNONS

När Citybanan öppnar nästa år möjliggör det för SL att köra pendeltågen på ett bättre och smartare sätt.

För pendeltågen behöver bli bättre, tycker trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Dagens trafik har inte varit punktlig eller förutsägbar. Vi måste bygga nytt och stabilt på ett sätt som fungerar, säger Kristoffer Tamsons (M).

Därför tog landstingets trafiknämnd på tisdagen beslut om att fortsätta reformera pendeltågstrafiken i Stockholm från och med 2018.

Bland annat vill landstinget nu vill införa 15-minuterstrafik över hela nätet. Så att tågen blir förutsägbara.

Kristoffer Tamsons,

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Landstinget går också vidare med förslaget om att införa ”snabbpendeltåg”.

– Ett antal avgångar i rusning blir snabbtåg som avgår längre ut men som inte stannar överallt. Det här gör vi för dem som har längst restider i dag. Det kan till exempel innebära 10 minuters kortare resa från Nynäshamn in till stan, säger Tamsons (M).

ANNONS

Snabbpendeltågen innebär alltså att tågen ”hoppar över” stationer längs linjen. Ett förslag som bland annat Sollentuna kommun kritiserat.

Tamsons (M) är medveten om kritiken och säger att de nu ska titta på enskilda stationer. Men han poängterar också att planen för framtidens pendeltåg har tagits fram i samråd med operatören, Trafikverket och länets alla kommuner.

– En extra avgång spelar ingen roll om tåget inte är i tid eller blir inställt. Det här kommer alla kommuner att vinna på, säger Kristoffer Tamsons (M).

Läs också: Sven upprörs över färre pendeltåg från Häggvik


Här kan du hitta din station

Skriv in namnet på din pendeltågsstation i sökfältet nedan – så visas bara din station.

Uppgifterna grundar sig på ett förslag i landstingets rapport ”Trafikutredning avseende pendel-och regionaltåg”. Förändringar sker i mellan- och högtrafik. I lågtrafik är alla vinnare med fler avgångar. Ännu finns inget beslut att införa just de här tidtabellerna, utan det är ett förslag.