Drack öl innan färd – frias från rattfylleri

Livstids fängelse
Mannen friades av Attunda tingsrätt.
En man som åtalats för grovt rattfylleri frias av tingsrätten. Det trots att ett vittne sett honom dricka öl innan han körde.

Det var på Coop i Arninge som en man noterade att mannen framför honom i kön luktade alkohol. Vittnet följde efter mannen och såg hur denne gick till systembolaget och sedan till sin bil, där han började dricka ur en burk öl.

När mannen körde iväg följde vittnet efter till en annan parkering i Arninge. Efter en stund ringde vittnet till polisen. En patrull kom och tog ett prov visade att mannen hade minst 1,28 promille alkohol i blodet.

Enligt mannen, som är boende i Vaxholm, drack han flera öl och en del whiskey medan han stod parkerad innan polisen kom. Han nekade alltså till brott, och menar att alkoholen i hans blod konsumerats efter att han slutat köra.

Tingsrätten skriver i domen att mannens egen förklaring är ”något märklig”, men bedömer samtidigt att den inte har motbevisats. Det faktum att ett vittne sett mannen dricka öl innan han körde motbevisar inte att större delen av alkoholen konsumerats efter att han parkerat, anser rätten. Därför friades mannen.

Två av nämndemännen var skiljaktiga och ville att mannen skulle dömas för grovt rattfylleri.