Dragkamp om guldklimpen

Musiklärare Roger Tillberg är stolt över den exklusiva Steinwayflygeln i musiksalen. ”Den är ett varumärke för Fittjaskolan”, säger han.
Musiklärare Roger Tillberg är stolt över den exklusiva Steinwayflygeln i musiksalen. ”Den är ett varumärke för Fittjaskolan”, säger han.
Fittjaskolan sitter på en riktig guldklimp – en Steinwayflygel värd närmare en miljon kronor.

Nu vill skolan sälja den för att köpa böcker, men kommunen sätter stopp.

Barnen i Fittjaskolan delar en erfarenhet med framgångsrika konsertpianister världen över. De spelar på en Steinwayflygel.

I ett hörn av musiksalen står den, repig och dammig och ser inte alls särskilt glamorös ut – fram till dess att musikläraren Roger Tillberg lyfter på locket, visar guldskriften Steinway & Sons och spelar en liten trudelutt. Ljudet fyller hela rummet.

– Den har ett helt fantastiskt ljud. Att jämföra den med ett vanligt piano är som att jämföra en Fiat med en Rolls Royce, säger han.

Fram till för någon månad sedan har flygeln, med sin last av gamla fusklappar och skräp, fått vara i fred. Men under ett besök av en pianostämmare upptäckte skolan att instrumentet var betydligt mer värt än vad man tidigare trott. Någonstans mellan 500 000 och en miljon kronor skulle Fittjaskolan kunna få för flygeln – om de fick renovera och sälja den.

– Men frågan har gått i stå hos kultur- och fritidsförvaltningen. Där vill man utreda om det är vår flygel eller kommunens, säger rektor Susanna Åhs, som gärna vill sälja sin guldklimp för att kunna göra bra saker på skolan.

– Äntligen skulle vi som aldrig annars har några pengar kunna skaffa böcker till ett bibliotek. Det är vad barnen på Fittjaskolan behöver mest. Ett ordentligt skolbibliotek skulle förbättra elevernas resultat.

Eva Jansson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, är inte övertygad om att Fittjaskolan själva ska få sälja flygeln.

– Så enkel är inte ägarfrågan. Aulan där flygeln stått ägs gemensamt av skolan och kultur- och fritidsförvaltningen. Kommunen äger instrumentet, men jag är beredd att diskutera frågan om vad som ska hända med flygeln med utbildningschefen Erik Nilsson, säger hon.

Musiklärarna använder flygeln till vardags i undervisningen. Både som instrument åt eleverna och för att förklara hur ett piano är uppbyggt. De drömmer om att få pengar till nya instrument, någon kultursatsning eller kanske ett bibliotek.

Enligt Eva Jansson ska nu kommunen bestämma vad som ska hända med flygeln. Antingen placeras den någon annanstans inom kommunen, som till exempel på Tumbascenen, eller så säljs den.

– Då får vi fundera på vad som skulle gynnas bäst av pengarna vi får in. Man kan absolut tänka sig att Fittja och Fittjaskolan skulle kunna ta del av pengarna, men de kan också behövas bättre på annat håll, säger hon.

Roger Tillberg har med hjälp av en tidigare tillsynslärare på skolan gjort efterforskningar kring flygelns historia, och trots att Eva Jansson tar resultatet med en nypa salt har Roger sin åsikt klar.

– Flygeln köptes in 1975 som en riktad kultursatsning från ABF och Socialdemokraterna, öronmärkt för Fittjaskolan. Den är ett varumärke för Fittja och ett arbetsredskap för oss. Flygeln är en del av vår skola, kommunen kan inte bara ta den.

Kommunen äger instrumentet.Eva Jansson, Kultur- och fritidschef

Fakta

Världsberömda pianon och flyglar

Steinway & Sons grundades i New York 1853 av Henry Engelhard Steinway. Företaget anses ha utvecklat det moderna pianot.

Även i dag bygger företaget sina flyglar för hand. Den flygel som står i Fittjaskolan är tillverkad i Hamburg någon gång kring 1975.

Steinwayflyglar finns såväl i Vita Huset som på 10 Downing Street. John Lennons vita flygel var också en Steinway.

Källa: Steinway, Wikipedia