Dragkamp om träningstider

IFK Haninge blir den stora förloraren när träningstiderna fördelats inför säsongen. Här tränar klubbens pojkar 02-lag.
IFK Haninge blir den stora förloraren när träningstiderna fördelats inför säsongen. Här tränar klubbens pojkar 02-lag.
Det är snart kulan i luften, och bland Haninges två största fotbollsklubbar finns det en vinnare och en förlorare när träningstiderna ska fördelas för 2016.

Det har rört upp känslorna hos IFK Haninge.

Utomhussäsongen drar i gång på allvar i mitten av april – och nu är det huggsexa mellan klubbarna om träningstiderna.

Kommunens två största fotbollsklubbar IFK Haninge och Vendelsö IK – som tillsammans samlar långt över 1 000 spelare från knattar till seniorer – hoppas varje säsong få så mycket träningstid som möjligt.

Denna säsong blir Vendelsö IK den stora vinnaren – och IFK Haninge förloraren.

– En del från IFK har ifrågasatt detta hos fritidsbokningen, och då sagt att man ”alltid haft fler tider”, men varför de haft det kan inte jag svara på. Jag har arbetat på kommunen sedan 2014, och dessa fördelningsprinciper är korrekta och de kan jag stå för, säger Camilla Rosenberg, kultur och fritids chef för område norr.

Men IFK Haninge tycker att kommunen nu helt struntar i närhetsprincipen.

– Vi får noll tider i Brandbergen för våra barn där, och på Torvalla skärs våra tider ner vilket drabbar våra Handen-lag. Och i Jordbro har vi fått tider fram till 22.00 med motiveringen att barn från Handen och Brandbergen ska åka dit och träna. Det funkar inte. Många av våra spelares föräldrar har varken bil eller råd med busskort, säger Niclas Lindberg, ordförande i IFK Haninge.

Det stora problemet är att alla klubbar vill träna centralt i Haninge.

– Det finns lediga träningstider om seniorlagen är beredda att åka ut till Dalarö. Då kan man låta barnen få tiderna som är avsatta för närhetsprincipen, säger Camilla Rosenberg.

Om Vendelsö IK är säsongens vinnare när det kommer till träningstider, så är klubben förloraren gällande omklädningsrum.

Några rum vid Vendelsömalmsgropen, som är klubbens bas, saknas alltjämt. Och när åtta nya omklädningsrum för 20 miljoner kronor nu byggts vid Torvalla, fick IFK Haninge ett säsongsreserverat omklädningsrum men inte Vendelsö IK, som också tränar här. Maria Backe, områdeschef central på Kultur och fritid, menar att fördelningsprincipen avgör.

– Enligt principen ska två av omklädningsrummen på Torvalla disponeras av föreningar som har en mycket omfattande verksamhet där, och som har det seniorlag som spelar i den högsta divisionen i Haninge. Men vi har i uppdrag att nu utreda kostnaden för ett omklädningsrum för VIK i Vendelsömalmsgropen, säger hon.

Haninge Anchors har sedan tidigare reserverat omklädningsrum på Torvalla.

Fakta

20 nya timmar för Vendelsö

Så här fördelas konstgrästimmarna mellan Haninges två största fotbollsklubbar under den kommande säsongen:

Vendelsö IF blir den stora vinnaren med 20,2 extra timmar per vecka jämfört med i fjol. Man får totalt 62,2 timmar per vecka på konstgräs.

IFK Haninge blir förloraren, med 51,3 timmar per vecka, endast 2,3 timmar mer per vecka än i fjol.

Fördelningen av träningstimmarna baserar sig på kommunens ”Fördelningsprincip och prioritering för fotboll/friidrott”.

Källa: Kultur- och fritidsförvaltningen
Fakta