Dragkampen om Operan och Dramaten

Dramaten måste flytta.
Dramaten måste flytta.
Dramaten och Operan är på jakt efter nya lokaler. Järfälla och tre andra kommuner slåss nu om att locka till sig nationalscenerna och deras högoktaniga kulturella kapital.

Senast 2021 måste Kungliga Dramatiska Teatern och Kungliga Operan packa sina flyttlådor och hitta ett nytt ställe för sina verkstäder, ateljéer och repetitionslokaler.

På önskelistan står också en repetitionsscen och en extra scen som ska kunna användas när Operan och Dramaten renoveras.

Fyra kommuner tävlar om etableringen – och Järfälla är en av dem.

Det här är inte vilken etablering som helst. Det finns bara en Opera och en Dramaten.

Om man får tro kommunen är det fullt realistiskt att skådespelareliten, några av Sveriges främsta dansare och musiker inom några år ska stå på en scen i Barkarbystaden.

– Det här är inte vilken etablering som helst. Det finns bara en Opera och en Dramaten. Vi har ägnat mycket tid och kraft åt det här, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Men det har varit tid och kraft i det fördolda. Medan konkurrenterna Nacka, Sundbyberg och Huddinge har presenterat flashiga arkitektskisser och lanserat kortfilmer med kändisar för att locka så har Järfälla legat lågt.

– Det kommer inte att vara någon kortfilm som avgör vem som får det här. Det är upp till varje kommun att göra som man vill, men jag kan tycka att det är lite förmätet att gå ut för hårt, säger Claes Thunblad.

Det är lite förmätet att gå ut för hårt.

I stället för stora visioner bygger Järfällas erbjudande på smidig byråkrati. Den tänkta platsen är tomten där det tidigare planerades ett sjukhus i Barkarbystaden. Den är detaljplanerad och redo att bebyggas. Dessutom är Järfällahus redo att sätta spaden i jorden.

– Det innebär att vi kan anpassa oss exakt efter deras behov. Ska scengolvet ha en lutning på 18 grader så kan vi bygga det. Vi kan vända på varje krona och se till att ha det klart till 2021, säger Claes Thunblad.

Om Operan och Dramaten nappar på Järfällas erbjudande återstår att se. I dagarna väntas nationalscenerna ge besked om var de vill etablera sig.

Det talar för Järfälla

Järfälla börjar med ett blankt papper. I stället för egna visioner och idéer vill man bygga exakt efter Operan och Dramatens önskemål.

Det talar emot Järfälla

Barkarbystaden är inte ens i närheten av färdigbyggt. Vill nationalscenerna verkligen ligga mitt i en byggarbetsplats?

Fakta

Mot dessa tre slåss kommunen

Ledig mark, flexibilitet inför Dramatens intressen eller kollektivtrafik – vad väger tyngst?

Mitt i:s reportrar för respektive kommun har sammanställt vad som talar för och emot finalisterna.

Sundbyberg

+ Tunnelbanan, läger vid E4 och E18. ”Up-coming”-område och offensiv PR-kampanj.

Mycket i pipline, men inget färdigställt. Hinner Hallonbergen lyfta i tid för nationalscenernas intåg?

Huddinge

+ Områdets redan i dag unika mix av människor, företag, högskola, forskning och sjukhus, men också planerna för att det ska bli ett kulturcentrum.

Flemingsberg är den av platserna som Dramaten och Operan har en en minst tydlig bild av, i varje fall innan presentationen.

Nacka

+ Ledig mark som kommunen är beredd att upplåta. Stort politiskt interesse och tunnelbanan är på gång.

Motkrav, lokalen ska gagna Nackaborna, men sammanfaller de kraven verkligen med nationalscenernas intressen?