Dragkampen om Operan och Dramaten

Dramaten och Operan är på jakt efter nya lokaler. Huddinge och tre andra kommuner slåss nu om att locka till sig nationalscenerna och deras högoktaniga kulturella kapital.

Senast 2021 måste Kungliga Dramatiska Teatern och Kungliga Operan packa flyttlådorna och hitta ett nytt ställe för sina verkstäder, ateljéer och repetitionslokaler.

På önskelistan står också en repetitionsscen och en extra scen som ska kunna användas när Operan och Dramaten renoveras.

På scen

Om man får tro kommunen är det fullt realistiskt att skådespelareliten, några av Sveriges främsta dansare och musiker inom några år ska stå på en scen i Flemingsbergsdalen.

– Min känsla är att de är imponerade av vår presentation. Vi har lyckats illustrera miljön, människorna och framåtandan. Här finns redan ett starkt kulturliv med en stor bredd, som nu kan få möta den här mer traditionella kulturen. Det handlar inte bara om en byggnad utan om att möta en annan publik än de gör i dag, säger kommunalrådet Malin Danielsson (L).

Kollektivtätt

Hon tycker att det kollektivtrafiktäta läget talar för Flemingsberg, men också områdets mix av människor, företag, högskola, forskning och sjukhus. Här ska det de närmsta åren byggas tusentals nya bostäder, ett stort shoppingcenter och det finns också planer på flera andra kulturverksamheter.

– Det är en regional stadskärna i förändring som Dramaten och Operan kan dra nytta av. Här finns fem olika akademier, här finns Musikpedagogiska institutet och på Södertörns högskola pågår bland annat forskning inom musik, säger Malin Danielsson.

Arkitektskisser

När till exempel Sundbyberg har valt att ta fram flashiga arkitektskisser på hur Dramaten och Operans lokaler kan se ut i Hallonbergen, har Huddinge i stället satsat på en kortfilm.

– Vi misstänkte innan att de inte hade tydlig bild av vad Flemingsberg är, till skillnad från de andra platserna. Därför ville vi visa upp vilket spännande område det är. Hur utformningen av byggnaden ska se ut är något som vi anser att man i så fall tar fram tillsammans, säger Malin Danielsson.

Det här talar för Huddinge

+ Områdets redan i dag unika mix av människor, företag, högskola, forskning och sjukhus, men också planerna för att det ska bli ett kulturcentrum.

Det här talar mot Huddinge

Flemingsberg är den av platserna som Dramaten och Operan har en en minst tydlig bild av, i varje fall innan presentationen.

Fakta

Mot dessa tre slåss kommunen

Ledig mark, flexibilitet inför Dramatens intressen eller kollektivtrafik – vad väger tyngst?

Mitt i:s reportrar för respektive kommun har sammanställt vad som talar för och emot finalisterna.

Sundbyberg

+ Tunnelbanan, läger vid E4 och E18. ”Up-coming”-område och offensiv PR-kampanj.

Mycket i pipline, men inget färdigställt. Hinner Hallonbergen lyfta i tid för nationalscenernas intåg?

Järfälla

+ Järfälla börjar med ett blankt papper. I stället för egna visioner och idéer vill man bygga exakt efter Operan och Dramatens önskemål.

– Barkarbystaden är inte ens i närheten av färdigbyggt. Vill nationalscenerna verkligen ligga mitt i en byggarbetsplats?

Nacka

+ Ledig mark som kommunen är beredd att upplåta. Stort politiskt interesse och tunnelbanan är på gång.

Motkrav, lokalen ska gagna Nackaborna, men sammanfaller de kraven verkligen med nationalscenernas intressen?

Källa: Mitt i

Läs mer om Huddinge:

Så mycket höjs hyrorna

Äldre lär äldre om nätet

Boende blir utan post