Min lokala hjälte

Dragloket Täby Centrum i topp år efter år

Tine Waldner och sonen Wilhelm, som bor i Stocksund, föredrar att shoppa i Täby Centrum.
Tine Waldner och sonen Wilhelm, som bor i Stocksund, föredrar att shoppa i Täby Centrum.
Trots hård konkurrens om Stockholmarnas plånbok står Täby Centrum starkt år efter år.
Att Täby är en av länets främsta shoppingdestinationer skapar 2 500 arbetstillfällen i kommunen.
– Konsumenten är omättlig på nyheter, säger Lars-Åke Tollemark på Unibail-Rodamco, som driver Täby Centrum.

Täby kommun är en av länets absolut starkaste lysande stjärnor på shoppinghimlen. Köpare dras framför allt till Täby centrum och jämfört med de närmaste grannkommunerna omsätter Täby kommuns detaljhandel ljusår mer än de andra.

LÄS MER: Mörby Centrum utmanar giganten i Täby
Täby fungerar också lite som ett svart hål som suger åt sig mycket nyetableringar och kunder från grannkommunerna.

– När du har en stark destination som central punkt påverkar det inflödet och om vi ser till Täby kommer givetvis inflödet från de kringliggande kommunerna. Den köpkraft som skulle kunna ha använts lokalt gagnar andra kommuner som till exempel Täby i stället, säger Rickard Johansson, analytiker på HUI Research.

Drar även från grannkommunerna

För boende i Danderyd, Vaxholm och Vallentuna är det nästan lika självklart som för Täbyborna själva att åka till Täby Centrum.

– Täby Centrum har alla tänkbara butiker och bra mat, säger Vaxholmsbon Niclas Marmborg, som tagit med sig dottern Greta på shoppingrunda i Täby.

Täby Centrum har heller inte tappat i popularitet trots att dörrarna slog upp redan 1968 och många nya köpcentrum har tillkommit sedan dess.
– Jag provade Mall of Scandinavia en gång med det var rörigt, trångt och opersonligt, tycker Carlos Rodriguez, som bor i Ensta.

Täby Centrum bäst i Stockholm

Nya shoppingmeckat Mall of Scandinavia i Solna har på kort tid tagit upp kampen om att vara bäst i klassen, men trots hård konkurrens utsågs Täby Centrum med sina 260 butiker till ”Stockholmarnas favoritcentrum 2016”.

– Täby tar ju egentligen kunder från hela norra Stockholm. Vi har några affärer där som folk åker långt för, Apple-butiken, Room, Habitat och äventyrsgolfen. Täby Centrum dominerar E18 mellan Roslagstull och Norrtälje. Mall of Scandinavia dominerar väster om E4, säger Lars-Åke Tollemark, Managing director Nordic på Unibail-Rodamco, som bland annat driver Täby Centrum, Mall of Scandinavia, Nacka Forum och har två handelsfastigheter i Arninge Centrum.

2500 personer sysselsatta inom handeln i Täby kommun (2015)

Källa: HIU Research

Topp tre i länet

Täby är den enda av de fem grannkommunerna i Södra Roslagen som omsätter mer pengar än vad befolkningen konsumerar. Faktum är att Täby är tredje bäst i länet på handel.

För att framgångsrikt driva både Täby Centrum och Mall of Scandinavia krävs tydlig positionering, enligt Lars-Åke Tollemark. Täby Centrum ska associeras med ”Home sweet home”-känsla och Mall of Scandinavia mer med puls.

Barnens lekrum snart tillbaka

– Utmaningen är i första hand är att vara tydlig i positionering för annars blir det en kannibalism. Den andra utmaningen är att hela tiden hitta nya butikskoncept. Konsumenten är omättlig på nyheter, säger Lars-Åke Tollemark.

I Täby Centrum byts butiker som inte håller måttet snabbt ut och det ska bli nästan en ny butik per vecka i år – i februari öppna Flying Tiger Copenhagen, i mars danska designmärket Bodum och där emellan återöppnar lekrummet Täby Kattens värld.

Slåss mot Kamprad

Lars-Åke Tollemark tycker det är fascinerande att Täby kommun hänger med i handelstoppen år efter år. Han jämför med att ettan Huddinge (Kungens kurva) och tvåan Järfälla (Barkarby) är dopade av Kamprad.

– Täby har de här siffrorna utan Ikea, vilket är helt fascinerande. De tar upp oerhört mycket inpendling av handel från området runt om. Det är mycket tack vare Täby Centrum som omsatte strax under 4 miljarder 2015.

Maxi-butik i Arninge

I Täby kommun finns även Näsby Park Centrum och Arninge Centrum, där det första lockar främst boende i närområdet och det andra även har inflöde av köpare utifrån. Arninge Centrum ska framöver utökas med fler butiker, gym och bostäder. Här ska också etableras en 10 000 m2 stor Maxi Ica-butik.

– En etablering av en stormarknad lockar människor främst i den direkta närheten medan ett större köpcentrum kan locka längre ifrån, menar Rickard Johansson på HUI Research.

LÄS MER: Stockholmarna tycker Täby Centrum är bäst

Fakta

Täby drar till sig köpare

Täby kommun lockar till sig köpare utifrån i mycket högre grad än grannkommunerna. Försäljningsindex över 100 visar att handeln har ett inflöde av köpare utifrån medan index under hundra betyder att kommuninvånare handlar i någon annan kommun.

Försäljningsindex:
Kommun        Totalt detaljhandeln     Dagligvaror   Sällanköpsvaror
Vallentuna         41                                            63                        17
Österåker           71                                            86                        55
Täby                    157                                          132                      183
Danderyd           82                                           108                      54
Vaxholm            48                                            67                        28

Källa: HUI Research
Fakta

Topp 3 i länet

Försäljningsindex i Stockholms läns bästa handelskommuner, 2015:
Huddinge (180)
Järfälla (174)
Täby (154)

Källa: HUI Research
Fakta

Hög omsättning i Täby

Täby kommuns detaljhandel har totalt sett ökat omsättningen i princip varje år. Finanskrisen 2008 satte dock spår och efter den har ökningstakten minskat trots att kommunen har en stark befolkningsutveckling. Enbart Täby kommun befolkning har ökat med drygt 7000 personer under perioden.

År           DV*                SV*               Totalt detaljhandeln
2015        3021                 3924              + 4 %
2014        2867                3786               + 6 %
2013        2751                 3537               + 2 %
2012       2671                  3502              + 2 %
2011        2568                 3467              + 1 %
2010       2543                 3433              + 2 %
2009       2569                3301               +- 0 %
2008       2494                3403               + 2 %
2007       2288                3508               + 8 %
OBS! Siffrorna är miljoner kronor.

Fotnot: DV = Dagligvaror SV = Sällanköpsvaror (elektronik, möbler, vitvaror) och Totalt = Detaljhandel ihopslaget