Dramatisk insats vid skola mot soft airguns

Soft airgun som visas av en polis. De är mycket lika riktiga vapen.
Soft airgun som visas av en polis. De är mycket lika riktiga vapen.
Polis ryckte ut som om en skolskjutning var på gång. Det visade sig att tre ungdomar bar soft airguns vid Karbyskolan.
- Vi har inget alternativ vid ett sådant larm. Vi vet att ett snabbt agerande är avgörande, säger Christer Sandström, polisen.

Det var i går som en massiv insats skedde vid Karbyskolan i Brottby. Personal på förskolan hade enligt polisen iakttagit en bil som stod parkerad nära skolan. Runt bilen rörde sig tre personer som bar AK4-likande vapen.

En person sågs stoppa ett vapen innanför byxlinningen och gå mot skolan. Då kontaktade de omedelbart polis.

– Det var ett mardrömsscenario, säger Christer Sandström, pressansvarig på polisen i Roslagen.

Eftersom man kunde misstänka en skolskjutning agerade polisen därefter och gjorde en massiv insats. Radiobilar, piketer och helikopter kom till skolan.

– Ett sådant här larm har hög prioritet. Man tar allt man har och litet till. Erfarenheter från USA och Trollhättan visar att ett snabbt agerande är helt avgörande i sådana här lägen, säger Sandström.

Den första polisstyrkan på plats omringade bilen. Då visade det sig att det inte handlade om riktiga vapen utan soft airguns och ett annat leksaksvapen. De tre ungdomarna i bilen hade med sig dessa för att visa för några kompisar, enligt Christer Sandströms berättelse.

Föräldrarna till de tre ringdes in och de fick komma och ta hand om ungdomarna. Enligt polisen hade de inte förstått hur deras agerande skulle uppfattas va andra. De var chockade efter att ha fått dragna polisvapen riktade mot sig.

– Man har absolut inget val i en sådan här situation. Vi poliser måste alltid agera enligt det värsta scenariot, säger Christer Sandström.

Efter händelsen samlades polis, elever och skolpersonal i aulan för att prata igenom vad som hänt.

-Stämningen var ganska dämpad, ganska samlad, säger Christer Sandström.

Djupt olämpligt att ha med sig eller hantera soft airguns i närheten av en skola, skriver polisen Bosse Pan om händelsen på polisens facebooksida.

Det är omöjligt att se skillnad på en soft air gun/replika på avstånd. Endast några få meter utgör en enorm förväxlingsrisk.