Dramatisk minskning av bilbränder

Antalet bilbränder i Järvaområdet har halverats jämfört med förra året.
Antalet bilbränder i Järvaområdet har halverats jämfört med förra året.
Antalet bilbränder i Järva har minskat markant det senaste året.

– En förklaring är satsningen mot bilmålvakterna i området, säger Per Granhällen, samordnare för Brottsförebyggande centrum i Rinkeby-Kista.

Under perioden perioden 1 augusti 2014 till 1 februari 2015 anmäldes 33 bilbränder i Rinkeby-Kista. Under samma period mellan 2015 och 2016 anmäldes 17 bilbränder.

– Det är en halvering och en markant minskning jämfört med de tre, fyra senaste åren, då det brunnit många bilar i Järvaområdet, säger Per Granhällen, som är samordnare för Brottsförebyggande centrum i Rinkeby-Kista.

Han har sammanställt statistiken över antalet anmälda anlagda bilbränder i Järvaområdet.

Även i Spånga-Tensta minskade antalet anmälda anlagda bilbränder markant förra året. Under perioden 1 augusti 2014 till 1 februari 2015 anmäldes 29 bilbränder, och under samma period mellan 2015 till 2016 anmäldes 15 bilbränder, vilket också är en halvering.

Per Granhällen säger att en tänkbar förklaring till minskningen är polisens och Kronofogdens satsning mot så kallade bilmålvakter, som Mitt i berättade om i förra veckans tidning.

Sedan den 26 oktober förra året har polisen i Järva låtit bärga bort 96 bilar i området.

En så kallad bilmålvakt kan ha flera bilar registrerade på sig och tar frivilligt på sig skulder. Bilarna används ofta som en slags bilpool för kriminella.

Per Granhällen säger att det i regel finns två typer av bilar som brinner. Den ena är typen skrotbilar, så kallade bilmålvaktsbilar, som bränns upp genom anlagda bränder.

– Ofta är det unga män som använder bilarna som brottsredskap eller som joyriding, alltså att de buskör dem, säger han.

Den andra kategorin bilbränder är försäkringsbedrägerier, enligt Granhällen.

– De ägarna brukar inte höra hemma i området där bilen sätts i brand, utan brukar komma från andra ställen, som Uppsala till exempel, säger han.