ANNONS

Dramatisk ökning av antalet inbrott

Tjuvarna tog sig in genom ett fönster och tog med sig allt av värde. De vände upp och ner på sovrummet och förstörde inredningen. Lisa Ivarsson i Stuvsta startar nu en grannsamverkansgrupp för att få stopp på inbrotten.
Tjuvarna tog sig in genom ett fönster och tog med sig allt av värde. De vände upp och ner på sovrummet och förstörde inredningen. Lisa Ivarsson i Stuvsta startar nu en grannsamverkansgrupp för att få stopp på inbrotten.
I januari ökade bostadsinbrotten igen efter att ha minskat under flera år. Huddinge är speciellt drabbat, av 67 inbrott på Södertörn i januari skedde 34 i kommunen.
ANNONS

Lisa Ivarsson i Stuvsta är fortfarande lite uppskakad efter inbrottet dagarna efter nyår. Tjuvarna stal värdesaker, en laptop, smycken och kontanter, och dessutom stökade de till och förstörde samtidigt i villan som hon och sambon nyss flyttat in i.

– Det var lera och glassplitter överallt. De gick rakt över soffan så den blev helt förstörd, berättar Lisa Ivarsson.

Hon är nu på väg att starta en grannsamverkansgrupp med hjälp av polisen.

– Man måste försöka skydda sig, säger Lisa som redan fått positiv respons från grannarna.

Under de senaste åren har arbetet mot bostadsinbrotten gett effekt, 2009 till 2011 visade en stadigt nedåtgående kurva. Men efter årsskiftet har något hänt, antalet anmälda inbrott ökar igen och vissa områden har varit särskilt utsatta. Segersminne i Stuvsta, där Lisa Ivarsson bor, har fått många ovälkomna besök under hösten och nu börjar inbrotten öka också i Mellansjö som ligger granne med Farsta.

Enligt polisen är det löst sammansatta ligor av ”livsstilskriminella”, oftast från andra delar av Storstockholm, som åker runt och begår inbrotten.

– Att brotten gick ner med 20 procent under 2011 beror dels på förebyggande insatser, dels på att vi lyckades lagföra 30 inbrottstjuvar, berättar kommissarie Christer Hanser som leder polisens lokala inbrottsgrupp på Södertörn.

Grannsamverkan har stor betydelse för möjligheten att klara upp inbrotten. I januari tog polisen fyra tjuvar, två av dem på bar gärning, när de höll på att bryta sig in i ett radhus på Barytonvägen i Skogås. I förra veckan togs ytterligare två på bar gärning på Falkvägen i Segeltorp.

Tre av de misstänkta som greps i Skogås, hemmahörande i Kista och Vällingby, sitter fortfarande häktade. Om de kan knytas till ytterligare inbrott är oklart.

ANNONS

– Men det har inte varit några inbrott i Skogås sedan dess, konstaterar Anna Schelin, ansvarig för polisens brottsförebyggande insatser i Huddinge.

Det finns mycket man kan göra för att förebygga brotten. Vaksamhet och att man ringer polisen när man ser något misstänkt är grunden i brottsbekämpningen.

– Bra lås är ofta viktigare än larm, säger Anna Schelin.

Lås har inte bara funktionen att hålla tjuvarna ute, minst lika viktigt är att inte släppa ut tjuvarna lika lätt när de väl har kommit in.

– De säkrar oftast flyktvägar redan från början. Krossat glas försöker de undvika. Måste de ta sig ut genom ytterdörren fullt synliga med stöldgodset eftersom altandörren är låst med nyckel kan detta försvåra, säger Anna Schelin.

Många bostadsinbrott sker på dagen när de flesta är på jobbet. I dag rullar en grannstödsbil i delar av Huddinge för att hålla uppsikt och avskräcka tjuvar. Men i april är det slut om inte nya sponsorer kan hittas när Folksam drar sig ur.

– Vi hoppas förstås att det ska lösa sig, bilen fyller en väldigt viktig funktion, säger Anna Schelin.

Att säkra spår är viktigt vid inbrott – den som tas med stöldgods men inte kan knytas till ett inbrott kan bara dömas för häleri. Numera finns lokala tekniker som åker ut på nästan varje inbrott för att säkra spår.

Christer Hanser är nöjd med att polisen lyckats ta fast så många tjuvar, men tycker att det är ett problem att de snart är ute igen. Straffskalan är 6 månader till 6 års fängelse, men de straff som döms ut ligger på 6–10 månader.

– Det blir aldrig mer än så, inte ens om de bryter sig in vid jul och tar med sig allt av värde, till och med barnens julklappar, säger Christer Hanser som nyligen träffat justitieministern för att försöka få en ändring till stånd.

Fakta

Ökning i januari

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.