Nytt dråpslag: Dressmann lämnar Sturegatan

"Jättetråkigt", säger butikschefen Simon Rudengren. Beslut är taget av Dressmann centralt.
"Jättetråkigt", säger butikschefen Simon Rudengren. Beslut är taget av Dressmann centralt.
Butiksägarna i Sundbybergs centrum har tuffa tider. Nu tvingas även Dressmann, som funnits här i 15 år, att stänga.
– Jag ser Signalfabriken som början till slutet, säger butikschefen Simon Rudengren.

En kund bläddrar bland 70 procent nedsatta tröjor, en annan betalar i kassan hos butikschefen Simon Rudengren. Dressmann har funnits i Sundbyberg i 15 år och i hörnan på Sturegatan sedan 2009. Men nu är det slut.

– Det är jättetråkigt. Vi har så trevliga stammisar. Många får tårar i ögonen när de får veta, då blir man lite gråtmild själv. Men vad ska man göra? Lönsamheten måste gå först, säger Simon Rudengren.

Förr var Sturegatan Sundbybergs a-gata, nu är det b-gatan

För runt tre år sedan avtog kundtillströmningen. Som Simon ser det ligger varken Mall of Scandinavia eller Bromma Blocks bakom.

– Jag ser Signalfabriken som början till slutet.

Det splittrade Sundbybergs handel och tömde butikslokaler på Sturegatan, menar han.

– Att Lindex, Twilfit och Mixit stod tomma gjorde sitt. Sturegatan började förlora sin dragningskraft. Nådestöten blev när Åhléns stängde. Förr var Sturegatan Sundbybergs a-gata, nu är det b-gatan, säger Simon.

Mitt i Sundbyberg berättade i början av året om att många butiksägare i centrum får kämpa hårt. Även om kunderna uppskattar småstadscharmen, lämnar de Sundbyberg när de ska shoppa. De senaste siffrorna från HUI Research ger stöd åt detta faktum. Andelen shoppingkronor som stannar inom Sundbybergs gränser minskar, och ligger mycket lägre än i grannkommunerna.

– Om butiker ska överleva krävs att folk handlar lokalt, konstaterade Designmagasinets ägare Evelina Elo i artikeln, som också tvingas stänga butiken.

Stadskärneföreningen har lovat handlarna mer stöd och stärkt marknadsföring under 2017 för att vända trenden.

Simon Rudengren tror att lösningen stavas minst ett dragplåster som Åhléns, på längre sikt att bygga ihop stadskärnan. Den 19 mars stänger Dressmann.

– Butiken har varit min bebis sedan 2009, så det är sorgligt. Men det är mest synd om den äldre generationen som får svårare att köpa kläder, säger han.

 

Vad tror du krävs för att ge handeln en push? Vad tycker du om utbudet i Sundbyberg? Mejla gärna reportern på anna.wachenfeldt@mitti.se