ANNONS

Drastisk minskning av brottslighet i Rinkeby: ”Stolt”

Brottsligheten minskar i Rinkeby
Jämfört med maj 2019 tills nu har brottsligheten gått ner 38 procent, enligt Therese Rosengren, biträdande polischef.
Brottsligheten och droghandeln har minskat i Rinkeby efter samarbete mellan polisen och SL. Nu förordas Rinkebymodellen för att återta fler stationer, torg och stadsdelar.
– Samverkan har gett resultat, jag är stolt, säger Therese Rosengren, biträdande polischef till SvD.
ANNONS

Öppen droghandel, otrygghet och gängbildningar. Problemen på Rinkeby tunnelbanestation var fram till 2018 så pass utbredda att SL och operatören MTR var nära att helt tvingas stänga ned stationen.

Situationen var så allvarlig att väktare behövde stöd för att stänga stationen vid stängningsdags, för att upprätthålla ordningen, har trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) tidigare sagt i en intervju till Mitt i. 

Brottsligheten ned med 38 procent

Therese Rosengren, polisen Rinkeby

Therese Rosengren, polisen Rinkeby.

Nu är situationen en annan. Enligt Therese Rosengren, polisens biträdande lokalområdeschef i Rinkeby, har brottsligheten minskat drastiskt.

– Jämfört med maj 2019 tills nu har den gått ner med 38 procent. Tittar man längre tillbaka, från mars 2019 och ett år framåt, är siffran 45 procent, säger hon till SvD.

Drogerna har flyttat till trapphusen

Kristoffer Tamsons (M), besöker Rinkeby t-banestation. Om våld och droghandel.

Kristoffer Tamsons (M), besöker Rinkeby t-banestation.

Statistiken hänger ihop med den så kallade Rinkebymodellen. I snart två års tid har polisen, SL, och MTR samarbetat med ordningsvakter, trygghetsvärdar och fältassistenter för att få bort främst narkotikahandeln kring tunnelbanan.

ANNONS

– Det går om vi vill. Nolltolerans fungerar. Det visar vår gemensamma insats i Rinkeby. De tydliga resultaten av Rinkebymodellen, tydlig samverkan mellan polis, kollektivtrafik och kommun, borde nu spridas och bli regel, snarare än undantag för det brottsbekämpande arbetet i stort, säger Kristoffer Tamsons. 

Samtidigt verkar droghandeln inte ha försvunnit helt från Rinkeby.

– Den har trycks ut i bostadsområdena och i trapphus. Min bedömning är att narkotikahandeln till viss del har ökat i närområdet runt tunnelbanan, men att den har minskat totalt. Insatsen har försvårat för narkotikahandeln, säger Martin Marmgren, gruppchef för områdespolisgruppen i Rinkeby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.