Drenjanin (M): Solfagras mat under all kritik

Skolmat
Spaghetti bolognese går hem hos alla elever.
Efter Mitt i Huddinges artiklar om Huddinges satsningar på skolmaten har flera föräldrar hört av sig. Även om maten är bra på många ställen varierar kvaliteten.

Mitt i Huddinge kunde härom veckan berätta att Huddinge lägger mest pengar på skolmat i hela länet. Men kvaliteten på skolmaten varierar.

Efter artikeln om Annerstaskolans prisade skolkök har flera föräldrar hört av sig angående maten på Solfagraskolan, och de är allt annat än nöjda.

– Många barn äter dåligt och det är inte ovanligt med situationer som startar på grund av lågt blodsocker, säger en förälder vars son går på skolan.

Föräldrarna vittnar om att problemet ska vara välkänt, vilket bekräftas av grundskolenämndens ordförande Jelena Drenjanin, (M).

– Jag känner till det där och jag har varit i kontakt med rektor och bett förvaltningen titta på vad de kan göra för att förbättra matsituationen på skolan. Jag har sett bilder på maten och den var under all kritik, säger Jelena Drenjanin, (M).

Bilden ska ha föreställt en falukorv som såg uttorkad ut efter att ha stått och värmts under lunchen. Solfagraskolan har till skillnad från Annerstaskolan inget eget tillagningskök utan får maten levererad från Stensängsskolan.

Stefan Frohm, rektor för Solfagra- och Stensängsskolan är inte heller nöjd med dagens situation, men menar att det krävs att kommunen investerar i ett tillagningskök för att maten ska vara på topp varje dag.

– Solfagraskolan ska utredas för att byggas ut för att kunna ta emot fler elever, och fram till dess håller man tillbaka alla investeringar. Nämnden har också bestämt att alla skolor ska ha ett tillagningskök, men man avvaktar tills vi vet vad som händer med utbyggnaden, säger han.

Finns det ingenting ni kan göra för att höja kvaliteten på maten under tiden?

– Absolut, vi är inte nöjda med nuläget. Nu är det inte så att kvaliteten alltid är dålig alla dagar i veckan. Jag äter själv i matsalen i stort sett varje dag. När föräldrar ringer och klagar så har man kanske inte lyckats med just den maträtten. Här kan man då jobba med varje maträtt och ge eleverna inflytande över matsedeln. Barnen blir mer nöjda när de får vara delaktiga, säger Stefan Frohm och fortsätter:

– Det är ju också en subjektiv upplevelse som delvis påverkas av vad man har för traditioner hemma. En rätt jag själv uppskattar väldigt mycket är ugnsstekt lax, det är någonting som funkar med den utrustning vi har. Men där brukar det inte vara någon större åtgång. När vi har spaghetti bolognese däremot har vi en rykande åtgång även här.

En annan förälder som Mitt i har varit i kontakt med säger att det hänt flera gånger att maten inte räckt till alla.

– Ja det har hänt att maten tagit slut vid tillfällen då man serverar till exempel kycklingklubba, och vissa äldre elever äter fler per person än vad som är beräknat. Då har vi alltid en plan B, det har aldrig hänt att man ska behöva gå hungrig från skolan, säger Stefan Frohm.

När Mitt i Huddinge besökte Annerstaskolan berättade kökschefen Michael Bäckman att grundskolenämndens ordförande varit där och ätit av maten flera gånger.

Har du varit och ätit på Solfagraskolan någon gång?

– Jag har varit där och ätit och det var inget fel på maten den dagen, jag åt ganska sent men det var gott. Inte fantastiskt, men det var okej. Det kan ju vara bra på så olika nivåer. Utsäljsskolan är bättre än de flesta lunchrestauranger i Huddinge, men det är inte alltid barn gillar det, utan kan tycka att det är vuxenmat. Men alla skolor kan variera från dag till dag, säger Jelena Drenjanin, (M).