Drev spritbolag ihop med sin son

I sitt hem i Tensta och i ett förråd i Rissne hade en man två mindre systembolag.

Tonåringar i västerort vallfärdade till Tensta för att köpa starköl och sprit. Nu har mannen och hans son dömts för den olagliga försäljningen.

Sektionen för utredning av narkotikabrott Stockholm city började lyssna av Tenstamannens telefon och spana på honom sedan man fått uppgifter om att han sålde narkotika.

Men att få fram bevis för detta visade sig svårt och polisen riktade så småningom i stället in sig på att få mannen fälld för hans överraskande många öl- och sprit- affärer till ungdomar, något som man fått ta del av vid telefonavlyssningen.

– Det var uppenbart att mannens nummer var känt bland ungdomar på gymnasierna i Bromma, säger kriminalinspektör Mats Korpi.

Enligt den färska domen gick den olagliga alkoholförsäljningen vanligtvis till på så vis att ungdomar kontaktade mannen. Han skickade sedan ut sin son för att leverera och ta betalt. Mötena skedde i garaget i Tensta centrum, vid biblioteket eller en grillkiosk. Sitt lager hade mannen, enligt domen, i ett förråd i Rissne, men också i sin lägenhet i Tensta.

Efter ett par månaders spaning våren 2014 slog polisen till. Mannen var då i full färd med att lasta ur stora mängder sprit, vin och öl efter en inköpsresa i Tyskland.

I mannens lägenhet hittades sedan ännu mera alkohol, men också stora mängder smuggelcigaretter. Sammanlagt kom polisens alkoholbeslag att bestå av 216 flaskor starksprit, 2 400 burkar starköl, 96 flaskor starköl, 58 boxar vin samt fyra flaskor vin.

När mannen och sonen nyligen fälldes i Solna tingsrätt var det för grov olovlig försäljning av alkohol. Sonen dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst. Pappan, som också fälldes för olovligt innehav av alkoholdrycker, dömdes till sju månaders fängelse.

Både mannen och sonen nekar till brott och hävdar att de bara utfört jobbet åt ett par som fram tills nyligen varit inneboende hos dem. Inköpsresan till Tyskland förklaras med att alkoholen bland annat skulle användas till en väns bröllopsfest.

Enligt mannens advokat, Nikita Lundin, ska domen överklagas.

I det mest omfattande langningsmålet i Sveriges historia, det så kallade vodkabilsmålet, dömdes förra året fyra personer för att under 2012 ha sålt sprit till ungdomar från företrädesvis city, Bromma, Täby och Danderyd – allt från en ambulerande bil full med vodka.

– Det här är ju inte lika stort. Men av alla de samtal som kom in fick vi uppfattningen att den här handeln bedrevs i större omfattning och i organiserad skala. Den kan också ha pågått en längre tid, men det vet vi inte, säger Mats Korpi.

Fakta

Ur polisens telefonavlyssning

Tenstabon (T): Hej

17-årig kille (17): Hej, kan man köpa?

T: Ja, hur många?

17: Hur många skall vi ha grabbar?

T: Jag förstår, en platta, två plattor?

17: Eee, fyra.

T: Fyra.

17: Fem, fem, fem.

T: Okej, kommer Tensta.

17: Okej kommer snart, jag ringer när jag är nära…