ANNONS

Fler dricker för mycket alkohol i Nacka-Värmdö

Hälsovanor.
Nacka-Värmdöbor tränar och äter sunt, men vi dricker också mer alkohol.
Stockholmarna äter sundare och motionerar mer, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.
Även Nacka- och Värmdöborna är duktiga på att träna, men dricker också mer alkohol.
ANNONS

Invånarna i Stockholms län äter mycket frukt och grönt, tränar och idrottar. Men man dricker mer alkohol än i övriga landet, och sitter mer stilla. Stockholmare är det mest stillasittande folket av Sveriges regioner, visar Folkhälsomyndighetens rapport Öppna jämförelser folkhälsa 2019.

Nackabor är stillasittande

Nackabornas hälsostatistik ligger i stora drag i linje med resten av Stockholms region. I Nacka motionerar 71 procent minst 150 minuter i veckan. Det gör kommunen till en av Stockholms läns mest aktiva, men också en av de 25 kommuner med högst andel fysisk aktivitet i landet. Snittet för riket är 64 procent.

Samtidigt sitter 52 procent stilla mer än 7 timmar om dagen, vilket är en något större andel än i de flesta andra av Stockholms läns kommuner. Snittet för riket är 47 procent.

Två procent färre äter frukt och grönt tre gånger om dagen, än i Stockholms region. En procent färre röker, samtidigt som en procent fler har riskfyllda alkoholvanor, jämfört med regionen. Något fler Nackabor anser också att deras allmänna hälsotillstånd är bra eller mycket bra, jämfört med övriga regionen.

Värmdöbor motionerar – men dricker mer

Bland Värmdöborna är det ett par procentenheter fler som anser sig ha en bra eller mycket bra hälsa, jämfört med i hela regionen. Även Värmdö återfinns bland de kommuner i Stockholms län och i övriga landet som har högst andel fysisk aktivitet. 68 procent motionerar minst 150 minuter i veckan.

Med 51 procent som sitter stilla mer än sju timmar per dag är man en av de 25 mest stillasittande kommunerna i landet. Men sett till övriga Stockholms läns kommuner placerar sig Värmdö strax över medel.

När det gäller frukt och grönt ligger siffrorna i linje med resten av Stockholms region. Något fler i kommunen har en riskfylld konsumtion av alkohol. Med sina 20 respektive 22 procent är både Nacka och Värmdö bland de 25 kommuner i Sverige där flest har ohälsosamma alkoholvanor.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.