Staden tar över driften av Högdalens simhall

Idrottsnämnden beslutade på tisdagen att staden tar över driften av Högdalens simhall.
Idrottsnämnden beslutade på tisdagen att staden tar över driften av Högdalens simhall.
Nu är det klart. Idrottsnämnden beslutade igår att staden tar över driften av Högdalens simhall.
– Det har funnits ett folkligt missnöje, säger Alexander Lindholm (S), idrottsnämndens ordförande.

Den politiska majoriteten röstade på tisdagen igenom att staden tar över driften av Högdalens simhall. Liberalerna röstade också för att simhallen ska drivas i kommunal regi, medan M och KD röstade emot.

Folk har varit missnöjda med hur simhallen har skötts. Jag bor själv i Högdalen och vet att det här är något man snackar om på gator och torg.

Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden.

– Folk har varit missnöjda med hur simhallen har skötts. Jag bor själv i Högdalen och vet att det här är något man snackar om på gator och torg, säger Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden.

Idrottsförvaltningen har varit kritisk till hur Actic drivit verksamheten på flera områden. Besökarnas betyg på anläggningen ligger under snittet på så gott som alla punkter. Actic har varit sena med betalningar till staden vid hälften av tillfällena. Och förvaltningen påtalar att Actic inte lever upp till stadens idrottspolitiska program.

Minskat utbud

– Tidigare fanns det en simskola för 6 – 13-åringar med 300 barn inskrivna och den verksamheten finns inte kvar. När det gäller sålda kort för dem som fått fysisk aktivitet utskrivet på recept har antalet minskat från 250 till 71. Vi ser att Farsta går åt andra hållet där det sålts 700 kort, säger Alexander Lindholm.

Många anser att det är smutsigt i simhallen. Kommer renhållningen att bli bättre när den drivs i kommunal regi?

– Det hopas jag definitivt. Vi får bättre betyg på våra andra kommunala badanläggningar.

I Högdalen centrum träffar vi Tara Kadiri, som är på väg till simhallen. Hon är där fem gånger i veckan. När Actic skulle ta över driften från staden var hon emot det, men nu har hon svängt.

– Det handlar inte om vem som driver simhallen, det handlar om att besökarna inte följer reglerna. Man ska inte raka sig, klippa naglarna eller tona håret i simhallen. Jag har sagt till folk som badat i kalsonger och trosor, säger hon.

Joanna Lisewska har varit och badat med sitt barnbarn Anton.

– Vi återkommer hit. Det är lagom varmt i vattnet och bra för barn. Fördelen med att Stockholms stad tar över driften är att då gäller samma kort som på andra simhallar och det är ju bra, säger hon.

Joanna Lisewska besöker ofta Högdalens simhall med sitt barnbarn Anton.

I en tidigare artikel i Mitt i söderort ifrågasatte Actics vd om staden ska driva gym.

– Jag tror att det är jättebra om vi driver gym, men man ska inte se oss som en konkurrent. Vår uppgift är att få prioriterade grupper, som exempelvis funktionshindrade, att gymma. Vi ser att vi är bättre på det än alla andra. Vi gör det inte för att ta marknadsandelar, utan för folkhälsan säger Alexander Lindholm.

Staden tar över driften av Högdalens simhall när kontraktet går ut, den 30 juni 2018.