Nu kan hon få driva Täbypolitik i riksdagen

Camilla Brodin (KD) i Täbys kommunhus.
Camilla Brodin (KD) i Täbys kommunhus.
Täbys kommunalråd Camilla Brodin (KD) har en god chans att knipa en plats i riksdagen. Mitt i tog ett snack med henne om hennes politiska uppvaknande och vilka Täbyfrågor hon skulle vilja slåss för i rikspolitiken.

Den 6 december firar kommunalrådet Camilla Brodin (KD) tio år i Täby. Hon är född i Borås men det var på högstadiet i Jönköping som hennes politiska engagemang vaknade till liv.

– Jag kommer verkligen inte från något politiskt hem. Men jag minns att vi hade debatter i skolan inför valet 1994 och då trodde jag att jag var socialdemokrat, säger hon och skrattar.

”Jag trodde jag var socialdemokrat”

Den missuppfattningen berodde till stor del på att hennes kunskap om svensk partipolitik började och slutade med Sveriges tidigare statsminister Olof Palme. Men hennes lärare som noterat att hon var väldigt engagerad i debatterna föreslog att hon skulle läsa på om andra partier.

– Han sa att: ja, Camilla jag ser att du är väldigt engagerad, men någon sosse är du inte.

Vill påverka hela vägen

Hon läste igenom alla partiprogram och fastnade till sist för Kristdemokraterna, vars frågor hon senare skulle ägna stora delar av sitt liv åt. Tjugo år senare, efter valet 2014, blev hon kommunalråd i Täby. Och nu kan det bära av mot riksdagen.

– Det känns jättespännande såklart. Efter min tid som kommunalråd i Täby har jag fått en god insikt i hur det är att driva arbetsmarknads- och näringslivsfrågor på kommunal nivå. Men ofta känner jag att man inte kan påverka hela vägen, och därför behöver man personer i riksdagen som kan kämpa för den typen av frågor som berör kommuner som Täby.

Täbyalliansens röda skynke

Hon syftar bland annat på den utredning som Ilmar Reepalu har lagt fram om vinstförbjud i välfärden, vilken fått många Allianspolitiker i Täby att se rött.

– Blir den utredningen verklighet skulle det få förödande konsekvenser i en kommun som Täby där 49 procent av all skattefinansierad välfärd är privat.

”Många politiker sitter alldeles för länge”

Vägen till riksdagen

För Camilla Brodin (KD) är riksdagen inte okänd mark. Hon har tidigare rört sig i Sveriges mäktigaste korridorer, men då i egenskap som tjänsteman. När hon nu står på plats nummer fem i Stockholms län och Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson förmodligen kommer att röstas in via en annan valkrets, är chansen stor att hon kniper en av KD:s tre Stockholmsmandat. Något hon tar på stort allvar.

– Att vara politiker är inget vanligt arbete. Du har fått ett förtroende av väljarna och ibland kan jag tycka att många politiker sitter alldeles för länge. Det är en otrolig förmån att få vara en röst för dem svaga i samhället.

Familjer ska själva få bestämma

Det hon fastnade för hos Kristdemokraterna för över tjugo år sedan, är fortfarande de frågor hon brinner för nu. En liberal politik grundad i kristna värderingar.

– Jag tycker att familjer själva ska få bestämma över sina liv, men att samhället ska finnas för dem som har det tufft. Jag har själv två barn med särskilda behov vilket betyder att jag fått testa på många av samhällets funktioner, och där det inte fungerar vill man vara med och förbättra.

Fakta

Det här är Camilla Brodin (KD)

Ålder: 38

Jobb: Kristdemokraternas kommunalråd i Täby kommun sedan 2014.

Bor: Villa i Ullna Strand

Bakgrund: Född i Borås, uppvuxen i Jönköping. Flyttade till Täby 2007.

Utbildning: Utbildad lärare med inriktning på matematik och specialpedagogik.