L driver på för att återinföra syskonförturen

L vill återinföra syskonförtur i Sollentuna – M har inte bestämt sig.
L vill återinföra syskonförtur i Sollentuna – M har inte bestämt sig.
Sundbyberg har fått grönt ljus för att återinföra syskonförtur inom grundskolan.
Nu driver Liberalerna på för att Sollentuna ska följa deras exempel, men Moderaterna har ännu inte bestämt sig.
– Det kommer ta lite tid innan vår skoljurist har tittat ordentligt på det här. Om vi tar ett beslut ska det inte behöva ändras igen, säger Soley Aksöz Lithborn (M).

I somras slog förvaltningsrätten i Stockholm fast att Sundbybergs stad har rätt att tillämpa syskonförtur för barn som börjar grundskolan – eftersom kommunen är så liten att skollagens krav på närhet uppfylls även om barnet inte får plats på den skola som ligger allra närmast hemmet.

Detta resonemang går även att applicera på Sollentuna kommun, menar Liberalerna som nu vill återinföra syskonförturen.

– Vi uppfattar att syskonförtur även kan tillämpas i Sollentuna och kommer att ta upp frågan under hösten med de andra partierna i majoriteten, säger Per Altenberg (L), ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Sollentuna.

Varför vill ni återinföra syskonförturen?

– Vi märker att det finns en stark önskan hos föräldrar i Sollentuna. Det är mer praktiskt för familjerna och leder till mindre trafik och mindre trängsel, säger Per Altenberg.

2015 avskaffades syskonförturen i Sollentuna, eftersom den inte ansågs vara förenlig med skollagen. Men i efterhand tycker Per Altenberg att Sollentuna borde ha väntat.

– Det var lite olyckligt att vi fattade beslutet så snabbt. I vissa kommuner avskaffade man förturen 2015, men inte i alla. I Danderyd avvaktade man, säger Per Altenberg.

 

Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Sollentuna, säger till Mitt i att hon har följt rättsfallet i Sundbyberg med spänning.

Men om domen innebär grönt ljus även för Sollentuna är hon mer osäker på.

– Det kommer ta lite tid innan vår skoljurist och barn- och utbildningsförvaltningen har tittat ordentligt på det här. Om vi tar ett beslut ska det vara juridisk korrekt och inte behöva ändras igen, säger hon.

Vad är din åsikt om syskonförturen?

– Vi vill givetvis underlätta för föräldrarna. Men jag vill betona att det även finns föräldrar som förordar närhetsprincipen. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, säger Soley Aksöz Lithborn.

Håller du med om att det var ett förhastat beslut att slopa förturen 2015?

– Nej det tycker jag inte. Barn- och utbildningsnämnden tog ett enhetligt beslut som var grundat på rådande lagstiftning, säger Soley Aksöz Lithborn.

Fakta

Informationsmöte om syskonförtur

Den 29 augusti håller Sollentuna kommun ett informationsmöte om syskonförturen mellan klockan 18 och 19.30 i Sollentunasalen i Turebergshuset.

Medverkar gör bland andra kommunens skoljurist.