Drivkraft fick boendet att gå runt

Malin Nordblom och Birgitta Viklund var några av dem som organiserade boendet för flyktingar som ska vidare till andra länder.
Malin Nordblom och Birgitta Viklund var några av dem som organiserade boendet för flyktingar som ska vidare till andra länder.
Volontärerna Marit Gjesdal och Kenneth Hedenström hjälpte till att städa ur rum och köra personer till tåget en av de sista dagarna.
Volontärerna Marit Gjesdal och Kenneth Hedenström hjälpte till att städa ur rum och köra personer till tåget en av de sista dagarna.
Den ideella organisationen Refugees Welcome Lidingös boende för transitflyktingar lyckades nå målet att hålla öppet i en hel månad. Engagemanget från boende och de hundratals volontärerna är det som drivit boendet. Här är några av dem.

I lördags lade Refugees Welcome Lidingö, RWL, ner sitt boende för flyktingar på väg till andra länder. Dagarna innan stängningen hann vi göra ett besök i Högsätra.

Små barn springer runt och fnittrar, kittlar varandra och drar leksaksdjur på hjul. Några tvättar och andra hjälper till i köket.

Deras integritet är hårt skyddad av Birgitta Viklund, en av dem som startade boendet. Hon menar att de som bor här är människor på väg någonstans, de är inte intervjuobjekt på ett lyckat boende. Så vi fokuserar i stället på dem som gjort den korta fristaden möjlig.

En väktare reflekterar:

– Barnen har kul nu. Men förstår de varför de är här? Vad de gått igenom? Efter min första natt på ett flyktingboende gick jag hem och grät, det är så mycket att ta in. Vi kan inte förstå utan kan bara vara medmänniskor och hjälpa, för det måste vi göra, säger han och släpper in en man som varit ute på promenad.

Totalt är det runt 500 volontärer som varit på plats tillsammans med runt 100 flyktingar per dag. Charlotte har sålt sitt café och spenderar den nya fritiden med att göra mackor tillsammans med barnen och Alexis Hekmatfar, Arvid Molin och Lina Särnlöf har varit här så ofta de bara kunnat, ofta tillsammans med Ida Drougge, den andra initiativtagaren till boendet.

– Det har varit otroligt mycket mer jobb än vi räknat med, men volontärerna lyckas alltid få det att gå ihop, de och de boende är fantastiska, säger hon.

Lidingöparet Kenneth Hedenström och Marit Gjesdal är här för att köra folk till Centralstationen, men eftersom de är lite tidiga hjälper de till att städa ur ett rum, familjen som bodde här har redan rest vidare mot ett annat land.

– Jag har tänkt vara volontär på andra platser tidigare. Men cancern kom och tog mig då. Men nu är jag piggare så vi är här för att göra det vi kan, säger Kenneth.

Birgitta Viklund är nöjd över hur det gått. Mat, kläder, kunskap och engagemang beskriver månaden. Hennes förhållningssätt till de boende är att aldrig se dem som offer.

– Att se någon som ett offer gör att vi passiviserar personen. Varenda en som kommer hit är personer med kunskap och otroligt driv, säger hon.

RWL har tagit hand om boendet, men eftersom några av flyktingarna som bott här faktiskt söker asyl i Sverige har staden gått in och stått för mat, viss städning och väktarservice.

När RWL nu lagt ner sin verksamhet tar staden över och erbjuder Migrationsverket boenden endast för dem som söker asyl.

– Det är ett renodlat så kallat evakueringsboende där de som söker asyl bor en kortare tid tills Migrationsverket hittar mer långsiktiga boenden, säger Johan Alfredsson, jurist i Lidingö stad.

I stället för volontärer kommer det nu att vara personal anställd av Lidingö stad som jobbar på boendet.

Hur RWL som organisation kommer att fortsätta sitt arbete är ännu inte klart.

Fakta

100 platser

På Migrationsverkets begäran erbjuder Lidingö stad fortsättningsvis 100 tillfälliga sovplatser i Högsätraboendet för flyktingar som söker asyl i landet.

De som kommer till Sverige och söker asyl i något annat land är här olagligt och blir därför inte erbjudna något boende.