Drogad bilist rammade buss

Den drogpåverkade mannen flydde från polisen, körde mot rött – och rammade en SL-buss.

– Jag hann bara tänka att nu dör vi, säger Karin Wall, som satt på bussen.

För första gången någonsin tar polisen nu fast fler som kör påverkade av droger än av alkohol.

Kvällen den 23 januari satt Karin Wall och hennes syster på buss 55 mot Sofia. I korsningen Timmermansgatan-Högbergsgatan hörde Karin sin syster vråla ”nej”. Själv hann hon inte ens titta ut genom fönstret innan en bilist körde rakt in i bussen. Det bara small till.

– Jag såg hur hon flög ut i gången och jag flög efter. Jag hann bara tänka att nu dör vi, säger hon.

Systern fick bland annat en hjärnskakning och Karin fick lindriga skador i knä och nacke. Även passagerarna i bilen skadades.

– Jag är glad att jag lever, jag förstår nu hur nära döden man är hela tiden, säger Karin Wall.

Föraren i den stulna bilen var påverkad av amfetamin. Stockholms tingsrätt har nu dömt honom till åtta månaders fängelse för bland annat grov rattfylla och grovt vållande till kroppsskada. Mannen har medgivit ansvar för brotten, men menar att de inte borde bedömas som grova.

I fjol anmäldes för första gången fler rattfyllor under påverkan av narkotika än av alkohol, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära siffror för Stockholms stad.

– Det visar att det är minst lika vanligt att folk kör drogpåverkade, säger Nina Gual, polisens samordnare för Samverkan mot alkohol och droger i trafiken i länet.

Hon berättar att polisen har blivit bättre på att avslöja drogade förare. Bland annat genom att ha större kontroller nattetid varje månad det senaste året.

Nina Gual tycker att det är dags att den allmänna bilden om att rattfulla för det mesta har druckit alkohol förändras.

– När vi började satsa mer mot drograttfylleri för drygt fem år ­sedan var det bara vi som trodde att hälften av rattfylleribrotten skulle vara drogrelaterade i framtiden. Man kunde inte tänka sig att så många körde drogpåverkade.

I dag är det mycket lättare att identifiera om någon är påverkad av alkohol än av droger. Alla bilister som polisen stoppar får blåsa i en alkomätare. Något liknande verktyg för droger används inte – än. Förra året testade polisen flera instrument, som nu utvärderas.

Skulle det göra att anmälningarna om drograttfylleri ökar ännu mer?

– Ja. En del av det stora mörkertalet skulle synliggöras och anmälningarna skulle öka kraftigt.

Mannen var påverkad av amfetamin när han körde in i bussen. Det är den vanligaste drogen för drograttfyllerister, tillsammans med cannabis.