Drogad tjuv kraschade

Den drogpåverkade tjuven rammade träd, husväggar och en annan bil innan han greps av polis.

”Du kommer att köra ihjäl oss”, skrek väktaren som släpades efter bilen.

Drograttfyllorna ökar i Järfälla och Upplands-Bro – förra året var de fler än vanliga rattfyllor.

Det var i september förra året som den narkotikapåverkade mannen, tillsammans med flera andra gärningsmän, stal jackor för tusentals kronor i Barkarby köpcentrum innan han flydde i en bil.

Men gärningsmannen lyckades aldrig lämna Barkarby. Under en vansinnesfärd rammade han flera träd och husväggar innan han krockade med en annan bil. Under hela färden hängde en väktare fast i ratten, med delar av kroppen utanför bilen.

”Stanna bilen, du kommer att köra ihjäl oss”, skrek väktaren, enligt tingsrättens dom.

Mannen som körde bilen var påverkad av cannabis. Förra året dömdes han för bland annat grov stöld, grov vårdslöshet i trafik och rattfylleri. Själv påstår han att han inte körde bilen.

Aldrig har så många drograttfyllor anmälts i Järfälla och Upplands-Bro. Under 2014 anmäldes 79 fall, en ökning med 20 procent jämfört med 2013. Drograttfyllorna är så många att de nu gått om antalet vanliga rattfyllor i området, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Trots det gjordes mycket färre trafikkontroller i norrort under 2014, bara 20 000 jämfört med 36 000 året innan. Björn Svensson, polisinspektör vid närpolisen i Järfälla och Upplands-Bro, beskriver hur polisen blivit bättre på att upptäcka drograttfyllerister. Mycket beror på att polisen riktar in sig på specifika förare och gör kontroller under andra tider på dygnet.

– Förr var det ”blås och åk vidare”. Nu har vi ett annat arbetssätt och bättre kompetens för att observera de som vi misstänker brukar narkotika. Vi har blivit mer spetsade på att se vad vi letar efter, säger han.

Trots det är det många som återfaller i brott.

– För inte så länge sedan haffade vi en drogpåverkad man i Upplands-Bro. Det visade sig att han hade 13 liknande ärenden på sig. Man blir lite uppgiven och funderar på varför rättsväsendet inte lyckas stoppa dem, säger Björn Svensson.

I dag är det mycket lättare att identifiera om någon är påverkad av alkohol än av droger. Alla bilister som polisen stoppar får blåsa i en alkomätare.

Något liknande verktyg för droger finns inte än.

– Ett sådant instrument skulle hjälpa oss väldigt mycket, säger Åke Persson, utredare vid trafikpolisen i norrort.

Hur skulle det påverka statistiken?

– Det viktigaste är inte statistiken, utan att vi blir så effektiva som möjligt. Men visst skulle det påverka. De upptäckta drograttfyllorna skulle bli ännu fler.