ANNONS

Drogerna i Danderyd: ”Föräldrarnas ansvar”

Olle Reichenberg (m) ser föräldrarna som lösningen på Danderydsungdomarnas drogbruk.
Olle Reichenberg (m) ser föräldrarna som lösningen på Danderydsungdomarnas drogbruk.
Danderyds högsta politiker är inte förvånad över att kommunens unga knarkar mest.
– I grunden är det som sagt föräldrarnas ansvar, säger han.
ANNONS

”Danderyd är en av Stockholmsregionens viktigaste finansiärer av droghandel”. Så inleder Josefina Skerk sin ledare i Aftonbladet idag, och får stöd i sin slutsats av Gunnar Appelgren, gängexpert på Stockholmspolisen.

– Det är genom drogförsäljning som de kriminella gängen finansieras, säger han till SVT.

Bakgrunden är den rapport från Brottsförebyggande rådet som Mitt i rapporterade om igår. Där framgår att Danderyds pojkar och flickor knarkar överlägset mest i hela Stockholm. Olle Reichenberg, moderat ordförande i kommunstyrelsen, är inte förvånad.

– Det är tyvärr ingen överraskning att vi ligger högt i den här statistiken. Det gör vi i många sådana här enkäter. Det har väl att göra med många olika saker egentligen, men det vi jobbar med mycket är föräldraattityder och att prata med föräldrar om hur det ser ut, och att de måste vara uppmärksamma på sina barn. Det har vi gjort under flera år.

Hur tycker du att er strategi fungerar?

ANNONS

– Vi får kavla upp ärmarna och göra ännu mer och organisera ännu fler föräldravandringar och upplysa ännu mer. Det är så man får försöka attackera det här. Det är det vi kan göra, men det är inte alla ungdomar eller föräldrar som tar in den här typen av information.

Om man råkar ha föräldrar som kanske jobbar väldigt mycket eller är frånvarande av olika anledningar?

– Jo men absolut, och det är därför det är så viktigt att vi från kommunen hjälper till genom att vi jobbar med fritidsgårdar, idrottsledare och berättar om de här frågorna på föräldramöten. Vi ska göra vad vi kan för ungdomarna.

Känns det som att ungdomar i riskzonen för att hamna i drogbruk går på sådana här möten?

– Gör de inte det är det såklart jättesvårt, det är inte så att vi kan storma in och rent handgripligen prata med ungdomar på olika sätt utan det bygger på att ungdomarna själva uppsöker arenor som föreningsliv eller fritidsgårdar. Samtidigt så kan vi se i de här enkäterna att Danderyds ungdomar är extremt aktiva i föreningslivet.

Och ändå knarkar de överlägset mest. Visar inte det att er strategi inte är tillräckligt? Var går det snett?

– Där det går snett är att ungdomar är som ungdomar alltid varit att de vill tänja på gränserna och testa nya saker. Och här har ungdomarna det såklart lite bättre ekonomiskt ställt och kan då komma över de här typerna av droger, det ska man inte ducka för. Men i grunden är det som sagt föräldrarnas ansvar.

ANNONS