Droghandeln sköttes från lägenhet i Östberga

Drogerna dödade åtta människor – en 30-årig kvinna från Enskede var ett av offren.
Nu åtalas två män för grovt vållande till annans död och grovt narkotikabrott.
Narkotikaverksamheten sköttes från en lägenhet i Östberga.

Åtta människor dog av drogerna som såldes. Ett av offren var en 30-årig kvinna från Enskede. Hon beställde fentanylpreparat över nätet hösten 2016. Enligt förhör med kvinnans pappa hade hon köpt preparaten för att dämpa sin ångest i tron att de var ofarliga.

Den 15 oktober 2016 hittades hon död i sin bostad i Enskede. Hon hade förgiftats av tetrahydrofuranfentanyl.

Nu åtalas två bröder vid Södertörns tingsrätt för grovt narkotikabrott och grovt vållande till annans död. De sålde så kallade fentanylanaloger via nätet. Verksamheten sköttes från en lägenhet i Östberga. Polisen slog till mot lägenheten i januari 2017.

Ovanligt åtal

Det är mycket ovanligt att någon åtalas för grovt vållande till annans död genom drogförsäljning.

– Fentanylanaloger är i dag lagliga tills det är för sent. Vi vill få stopp på det här innan fler dör, säger Åsa Torlöf, utredare på polisen i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Fentanylpreparaten såldes i bland annat nässprayflaskor. Enligt åklagaren förvissade sig bröderna inte om att mängden av substansen i flaskorna överensstämde med mängden i produktbeskrivningen.

– Fentanyl och dess varianter är giftiga och svårdoserade och därför mycket farliga. Den som säljer fentanylanaloger har ett särskilt ansvar som innebär att det ställs höga krav på aktsamhet, säger kammaråklagare Tomas Malmenby.

Dramatisk ökning av dödsfall

Rättsmedicinalverket har under de senaste åren sett en dramatisk ökning av dödsfall orsakade av nätdroger besläktade med fentanyl.

Det dyker hela tiden upp nya fentanylanaloger på marknaden och det tar en viss tid från det att preparatet kommer ut till att det klassas som narkotika. I samma veva som de fentanylanaloger som åtalet gäller blev narkotikaklassade upphörde försäljningen via den aktuella hemsidan.

De åtalade anser sig inte ha gjort något olagligt eftersom preparaten inte var klassade som narkotika eller hälsofarlig vara när de sålde dem.