ANNONS

Unga droghandlare hotar Nybohovsbor

Nybohovsbacken
Torget vid Nybovsbacken är en lummig idyll – men också en plats för knarkhandel.
Aggressiva och hotfulla droglangare har blivit ett allt större problem på Nybohovsbacken.
– De punkterade däcken på min bil för att jag ringde polisen, berättar en man.
ANNONS

Under juli och augusti har polisen oftare än vanligt parkerat sig på Nybohovsbacken. Orsaken är larm från upprörda Nybohovsbor, om droghandel på torget. Problemet har funnits i flera år och på senare tid ha ett gäng på fyra-fem ungdomar blivit allt mer hotfulla och aggressiva.

– En del äldre vågar inte längre gå och handla på kvällen, när det är så mycket stök. De säljer droger mitt framför ögonen på folk, berättar en man som bott i Nybohov sedan 1961 och sällan upplevt att det varit så oroligt som nu.

– De punkterade däcken på min bil för att jag ringde polisen, säger han.

Gänget som säljer droger är en grupp ungdomar i övre tonåren. Enligt flera Nybohovsbor som Mitt i har pratat med bor en del av dem i området, medan andra kommer utifrån. Gemensamt för dem är bristen på respekt.

Nybohovsbacken

Den lummiga parken drar till sig ungdomar som säljer knark. Foto: Märta Lefvert.

– Under en lång period var det ingen som stoppade dem. De blev kaxiga och fick känslan av att de kunde göra som de vill. Det händer att de frågar folk som kommer ut från matbutiken om de vill köpa knark, säger en annan Nybohovsbo, som också vill vara anonym.

Problemen har fått polisen att agera. Sedan en tid tillbaka är Nybohovsbacken ett prioriterat område. Det innebär att polisen åker dit inte bara när någon slår larm utan också försöker att vara på plats i mån av tid, för att spana och stävja droghandeln.

– Det här är inte vårt enda problemområde men vi försöker prioritera Nybohov. Droghandlarna har funnits där även tidigare men det är nytt att de beter sig så aggressivt, säger Anna Lindgren vid Skärholmspolisen.

ANNONS

Nybohovsbacken

Droghandlare håller till på bron mellan Nybohov och Aspudden. Foto: Märta Lefvert.

Polisens ökade närvaro har hjälpt, tycker de som Mitt i pratat med. När polisbilar dyker upp flera gånger om dagen störs droghandeln, men den upphör inte  helt.

En kvinna som kommer ut från Nybohovshissen berättar också att droghandeln florerar kring bron som leder över Essingeleden till Aspudden.

Langarna slår sönder gatulampor för att kunna sälja sina varor i skydd av mörkret.

– Det är fruktansvärt att se hur folk står och säljer knark. Jag är rädd för dem, eftersom en del är grannar till mig. Då är det svårt att klaga, säger kvinnan som har bott i området i tio år och tycker att problemet förvärrats.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.