Drograttfyllorna ökar

Ett sätt att avgöra om personen är påverkad av droger är att göra ett penntest. Om personens blick hackar när den ska följa pennan kan det handla om drogpåverkan. Föraren på bilden klarade testet utan problem.
Ett sätt att avgöra om personen är påverkad av droger är att göra ett penntest. Om personens blick hackar när den ska följa pennan kan det handla om drogpåverkan. Föraren på bilden klarade testet utan problem.
Nästan dubbelt så många anmäls för att köra påverkade av droger än av alkohol i Huddinge.

Nu hoppas polisen att ett nytt instrument ska lösa problemen.

Drograttfyllorna har gått om rattfyllorna i Huddinge. År 2013 anmäldes 255 personer för att köra under påverkan av droger. 172 anmäldes för rattfylleri.

– De senaste åren har vi blivit bättre på att läsa av vem som är drograttfull. Vi tittar på saker som bilens skick, på personens pupiller och vi ser om personen har svettningar eller ryckigt kroppsspråk, säger inspektören Alexander Millenqvist.

Det har också blivit lättare att få tag i narkotika. De vanligaste drogerna på Huddinges vägar är amfetamin, cannabis och bensodiazepiner.

– Vi ser fler unga i bil som är påverkade av droger – och de har oftast heller inte körkort, säger Alexander Millenqvist.

Många av de drograttfulla är återförbrytare, och begår samma gärning om och om igen, menar polisen Thomas Johansson.

– Det är den bittra versionen av statistiken. De kan åka fast 30–40 gånger innan det leder till åtal.

Från att en person åkt fast till att den får sitt straff kan det ta upp till cirka sex månader. Under den tiden hinner föraren köra drogpåverkad ett antal gånger.

– Det är frustrerande att vi kan träffa på samma person flera gånger, säger Alexander Millenqvist.

Den stora skillnaden jämfört med rattfyllorna är att drograttfulla ofta även är multikriminella och sysslar med andra typer av brott, som stölder och inbrott, berättar de båda poliserna. En genom­gång av domar från Södertörns tingsrätt visar också att en förare kan finns under 40–60 olika punkter i belastningsregistret.

– De kriminella är enklare att fånga eftersom de sticker ut från mängden. Men vi ska få ett nytt instrument som gör att vi kan kolla förare för drograttfylla, säger Thomas Johansson.

Det nya så kallade sållnings­instrumentet som ska visa om en person har tagit droger håller nu på att testas av polisen, och förhoppningen är att det ska komma nästa år.

– Alkohol har vi rätt att kolla på alla förare som vi stoppar. Men för att kolla droger måste det finnas en skälig misstanke. Vi hoppas att det ändras när sållningsinstrumentet kommer så att det blir lika lätt att testa drogpåverkan, säger Alexander Millenqvist.

– För oavsett om man kör påverkad av alkohol eller droger så försämras reaktionstid och bedömningsförmåga. All påverkan gör att man blir farlig i trafiken.

Fakta

Allt fler kör med droger i kroppen

Källa: Brå