Drogtolerans på boende kritiseras

Tolerans mot droger eller hårdare krav på nykterhet?

Planerna på ett nytt boende för missbrukare i Råcksta har skapat debatt i västerort.

Torgny Ekman bor på Bättringsvägen i Råcksta. Från sin balkong har han uppsikt över missbruksboendet på andra sidan gatan. Han berättar att han ser hur en del av dem som bor där stökar vid busshållplatsen.

– Jag är en fullständig motståndare till att ha en sådan här miljö nära ett bostadsområde.

Åsikten delas av många av hans grannar, men hans perspektiv är det få som har. För 30 år sedan hade han nämligen kunnat vara en av dem. Då var han mitt uppe i ett 25 år långt missbruk.

Men han reste sig från parkbänken och har nu varit nykter nästan lika länge.

I dag är Torgny Ekman kritisk till den drogtolerans som råder på lågtröskelboendet – en tolerans som kommer att finnas kvar i den nya verksamhet som ska ersätta boendet nästa år.

– Det borde vara låg tröskel en kortare tid och sedan måsteman ställa högre krav. Jag skulle aldrig ha kunnat bli nykter om jag bodde på ett sådant ställe, säger Torgny Ekman.

Han anser att man måste förena erbjudandet om boende med hårdare krav på hyresgästerna.

– Om man får välja tar man hellre en 75:a än antabus. Fråga vilken missbrukare som helst.

Det nya missbruksboendet som ska ersätta Råcksta stödboende i början av nästa år är modellerat efter stödboendet i Västberga i södra Stockholm.

Föreståndaren Kerstin Stahre berättar att många av dem som bor på stödboendet i Västberga tidigare har valt bort behandling till förmån för ett liv på härbärgen och på gatan, och säger att lågtröskelboendet är ett bättre alternativ på alla sätt.

– De missbrukar mindre här än när de är på gatan. Samhällsekonomiskt är det en jättevinst. Och framför allt är det ett värdigare liv.

Hon anser också att bilden av hur alkohol och droger flödar fritt på boendet är betydligt överdriven.

– De får varken missbruka i eller utanför huset. Och om vi märker att det går över styr kan vi ansöka om tvångsvård.

Micke, som inte vill skylta med sitt efternamn, bor i dag på Råcksta stöd­boende. Han har haft missbruksproblem från tonåren upp till de 50 och försvarar konceptet med lågtröskelboende.

– Det är ett bra komplement. Alla klarar inte att gå direkt från gatan till avgiftning, det är så olika från person till person.

Jag skulle aldrig ha kunnat bli nykter på ett sådant ställe.Torgny Ekman granne