Åtal dröjer efter mordet på Peter Plax, 16

Blommor, Fribergaskolan, Danderyd, yxmord, minnesstund
En minnesstund hölls för Peter Plax på Fribergaskolan i augusti.
För drygt en månad sedan mördades 16-åriga Peter Plax från Danderyd vid Rösjön i Sollentuna. En jämnårig pojke anmälde sig själv och sitter sedan dess häktad.
Nu bekräftar åklagaren att åtal dröjer.
– Min bedömning är att vi inte pratar månader nu utan en förhoppning är att väcka åtal i mitten av oktober, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist.

Det var den andra augusti som 16-årige Peter Plax mördades vid Rösjön i Sollentuna. Den misstänkta gärningsmannen, som var vän med Peter Plax, sitter sedan dess häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åtalsfristen mot den jämnåriga pojken går ut under onsdagen men nu kan Mitt i avslöja att ett åtal dröjer. Det kommer med stor sannolikhet att dröja till mitten av oktober istället.

– Min bedömning är att vi inte pratar månader nu utan en förhoppning är att väcka åtal i mitten av oktober, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist till Mitt i.

Får inte finnas några luckor

Sammanställningen av den tekniska undersökningen pågår fortfarande och i månadsskiftet september-oktober bör, enligt åklagaren, alla pusselbitarna vara på plats.

– En mordutredning blir sällan klar på ett par månader och är heller inget som får bli något hafsverk. Det viktigaste i det här ärendet är att kontrollera att alla uppgifter stämmer och att det inte finns några luckor utan allt måste vara kartlagt, säger åklagaren.

En mordutredning blir sällan klar på ett par månader och är heller inget som får bli något hafsverk

Rickard Wahlqvist, åklagare

Enligt åklagaren har alla utredningsåtgärder som är påkallat sett till ärendets allvar också gjorts.

– Men finns vissa detaljer jag inte styr över. Det är även beroende på om försvararen har några utredningsåtgärder som de villl ska göras innan vi är framme vid ett åtal.

Vilka saker har ni fokuserat på?

– Jag kan inte kommentera så mycket mer om arbetet, det kommer jag att kunna göra senare när åtal är väckt.

De båda pojkarna hade gått ut Fribergaskolan och skulle börja gymnasiet. I mitten av augusti begravdes Peter Plax vid Danderyds kyrka.