Åtal dröjer efter HVB-skjutning

I fredags var sista dagen att väcka åtal mot den 16-åring som misstänks för mordförsök i samband med en skjutning på ett HVB-hem i Fårdala, Tyresö. Men än är inte förundersökningen färdig.

Det var den 29 juli som en 16-årig pojke blev skottskadad i samband med en skjutning på HVB-hem i Tyresö. Pojken fördes akut till sjukhus med helikopter och opererades. 16-åringen klarade sig utan livshotande skador.

En annan 16-åring sitter häktad misstänkt för mordförsök. I fredags var sista dagen att väcka åtal. Men förundersökningen är ännu inte färdig och 16-åringen omhäktades istället.

Riskerar hårt straff

– En sådan här utredning om ett allvarligt brott måste göras på ett omfattande sätt. Det är många analyser och tekniska undersökningar som ska genomföras. Sådant tar tid och det är flera instanser inom polisen som är inkopplade, säger Manne Jönsson, chef för enheten för grova brott och fortsätter:

– Om den misstänkta har gjort detta riskerar han ett oerhört hårt straff, därför måste vi se till att allt blir rätt.

Kan bli fler gripanden

Redan i ett tidigt skede berättade polisen att de hade en tydlig bild av hur brottet hade gått till och vilka de inblandade var. Trots att åtalet skjuts upp står Manne Jönsson fast vid det.

– Vi har en mycket god bild av händelsen i sig och det som eventuellt ligger till grund för det, säger han.

Finns det fler som är misstänkta för inblandning?

– Vi genomför fortsatt många förhör. Det kan mycket väl vara så att det riktas nya alternativa misstankar kring fler personer och att det blir fler gripanden, det går inte att utesluta, säger Manne Jönsson.

Eftersom 16-åringen som misstänks för mordförsök omhäktades i fredags, skjuts nytt datum för åtal upp två veckor.