Dröjer innan ettans buss kör på Värtavägen

Blåbuss
Det dröjer innan ettans buss kör på Värtavägen igen.
Arbetet med Värtavägens nya cykelbana pågår – och är inte klart förrän 2018.
Det ser även ut att dröja innan ettans buss kommer tillbaka till gatan.

En läsare på Gärdet hörde av sig och undrade vad som egentligen händer med vägbygget på Värtavägen där nya cykelbanor skapas av staden. Enligt läsaren har bygget stått still i flera veckor, men staden säger att det visst pågår arbete med projektet.

– Nej, arbetet står inte still, men arbetet pågår inte över hela sträckan samtidigt. Vi tar ett arbetsmoment i taget, säger Erik Söderberg på trafikkontoret.

Just nu ska det pågå tre moment. Staden bygger man en ny cykelbana och utför ledningsomläggningar vid Valhallavägen/Värtavägen. Man river även befintlig gata mellan Askrikegatan och Brantingsgatan för att kunna slutföra bygget av cykelbanan. Och så bygger staden en liten torgyta vid Furusundsgatan.

Dröjer innan bussen kommer

Den 20 augusti försvann helavstängningen av gatan, det går nu att köra åt ena hållet. Men buss 1 kommer inte att komma tillbaka förrän Värtavägen öppnas för dubbelriktad trafik. När det blir vet trafikkontoret ännu inte. Men det kan dröja.

Hade man hoppats att ettan skulle kunna köra redan nu på Värtavägen?

– Vi har fått beskedet från trafikförvaltningen att busslinjen kan ligga kvar på Erik Dahlbergsgatan fram till sommaren 2018, och det är vad vi just nu arbetar utifrån, säger Erik Söderberg.

Budgeten för projektet är enligt trafikkontoret fortfarande 58 miljoner kronor.

När kommer hela arbetet vara klart?

– Planen har hela tiden varit att vi ska bli klara sommaren 2018, och det arbetar vi fortfarande mot.