ANNONS

Dröm om resa är avlägsen

Lars och Yvonne Kolme säger att det är diskriminerande att alltid behöva motivera det de vill göra.
Lars och Yvonne Kolme säger att det är diskriminerande att alltid behöva motivera det de vill göra.
Dalenborna Yvonne och Lars Kolme vill gå på bio, restaurang och resa.

Varje gång de ber om assistenthjälp måste de motivera varför.

– Det känns för jävligt rent ut sagt, säger Lars.

Nu syns de i en kampanj i tunnelbanan.
ANNONS

Yvonne Kolme och hennes man Lars Kolme från Dalen är båda personer med funktionsnedsättning. För att göra aktiviteter ute behöver de assistenthjälp. Just nu kämpar de för att kunna åka på en Ålandskryssning tillsammans. Men varje gång de vill aktivera sig krävs en lång motivering till varför.

– Det känns för jävligt rent ut sagt, säger Lars.

– Spontaniteten försvinner, säger Yvonne. Vi får kämpa för allt. Och även om vi har en bra handläggare just nu så byts de ju ut hela tiden – och nästa person kanske inte är lika medgörlig. Det skapar en stor osäkerhet.

Yvonne och Lars Kolme medverkar i en kampanj som heter ”Ansökan om ett vanligt liv”. Många har säkert sett deras ansikten på stora bilder i tunnelbanan.

Kampanjen drivs av intresseorganisation FUB som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett värdigt liv.

För utan stödet från en kontaktperson eller ledsagare kan det vara omöjligt för någon som är utvecklingsstörd att gå på bio, restaurang eller en konsert, enligt Agneta Berghamre Heins, pressansvarig för kampanjen.

– Hur stödet ser ut beror inte bara på var man bor, utan också vilken handläggare man får.

Många upplever att det inte är deras rätt till stöd som prövas, utan att deras val av livsstil ifrågasätts. Det menar Jesper Symreng, jurist vid FUB, som anser att kommuner hittat kryphål i LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade.

Enligt honom har dessutom domstolarna blivit mycket hårdare i sin bedömning när personer med funktionsnedsättning söker stöd.

ANNONS

– Det blir en ojämn kamp. I en komplicerad rättsprocess har en enskild person svårt att vinna mot ett batteri av professionella jurister, säger han.

Dessutom kostar stödet relativt lite och betyder väldigt mycket, menar Jesper Symreng.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån har antalet personer som får LSS-stöd minskat varje år i Stockholms län sedan 2010 – värst har det varit i Stockholms stad där antalet som får insatsen kontaktperson minskat med 25 procent sedan 2010.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Anna König Jerlmyr (M) socialborgarrådet i Stockholm stad för en kommentar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.