ANNONS

Drömbostäder med förhinder

Byggföretaget står redo att börja bygga – men fastighetsägarna är inte överens om hur man ska lösa parkeringen. Drömbostäderna i gamla kommunhuset dröjer.
ANNONS

Detaljplanen för före detta kommunhuset har nu funnits färdig i ett år utan att den antagits av kommunen.

När Unibail-Rodamco i fjol sålde Haninge centrum till Grosvenor ändrade plötsligt förutsättningarna för Fabeges bostadsplaner i kommunhuset.

För bostädernas parkering måste ligga på centrumägarnas tomt.

Men de nya ägarna har höga ambitioner att utveckla centrum och parkeringsfrågan för bostäderna är därför långt ifrån löst. Kommunen vill inte anta detaljplanen förrän man blivit försäkrad om hur parkeringsbehovet ska lösas.

– Vi kan inte annat än att hoppas och stödja de två aktörerna. Vi skulle såklart kunna forcera processen och bygga in parkeringsplatser, men då blir det ju skattebetalarna som får stå för det, säger Peter Olevik Dunder (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Fabege hoppas att situationen löser sig.

– Vi har en bra dialog med Grosvenor, säger Victoria Berggren på Fabege.

Fabeges entreprenör Peab står redo med en plan för de 10 översta våningarna i huset. De runt 100 bostadsrätterna, från ettor till fyror, får ett drömläge.

– Vi har projekterat ganska långt och startar försäljningen så fort Fabege och Grosvenor är överens och vi får bygglov. Om ett sådant här hus med sådant läge skulle ha legat i Stockholm hade boendet varit väldigt, väldigt dyrt. Men här i Haninge blir det mycket prisvärt, säger Jan Eskilsson, arbetschef på Peab bostad.

ANNONS

– Vi vill Haninge centrums bästa och har en bra dialog med kommunen, säger Anders Ekwall, konsult åt Grosvenor.

Fakta

Gamla huset

Fastigheten, som tidigare var kommunhus, är 12 våningar högt med två källarplan. I dag används bara de två första våningarna – för kommersiell verksamhet och kontor.

Från plan 2 och uppåt planeras för 100 nya bostadsrätter.

Källa: Haninge kommun, Fabege