Drömhuset försenas

Amelia Adamos byggarbetare märkte i tisdags morse att utsättningsplankor hade försvunnit.
Amelia Adamos byggarbetare märkte i tisdags morse att utsättningsplankor hade försvunnit.
Amelia Adamos nya Dalarö­tomt har saboterats. Polisen menar att de bortplockade utsättningsplankorna handlar om skadegörelse.

– Det känns extremt obehagligt, säger Amelia Adamo.

De flesta trodde att följetongen var över. Men historien om det planerade bygget av tidningsgurun Amelia Adamos drömhus på Dalarö lever vidare.

På tisdagsmorgonen förra veckan kom byggarbetarna till ”Villa Adamo”-tomten och såg att utsättningsplankor för huset – som inte får flyttas en enda centimeter – plötsligt var bortryckta.

Hela byggprojektet fick av- brytas och Amelia polisanmälde händelsen.

– Det kan kosta mig 8 000 kronor att betala för en ny utsättning och nu har ju projektet försenats ytterligare.

Det här är inget pojkstreck, tror du?

– Nej, det är mer uttänkt än så och det krävs ju en del för att dra upp de här plankorna. Jag har bett mina närmsta grannar att vara extra uppmärksamma och vi kommer att sätta upp en kamera. Men jag är orolig att detta bara kommer att fortsätta.

Även arkitekten Clas Vallin ser allvarligt på händelsen.

– Medveten skadegörelse är precis som stöld och det här är väldigt kränkande.

Lokaltidningen Mitt i berättade i somras att Amelia Adamo efter långa förhandlingar till slut fick bygglov för drömhuset som tillsammans med tomten kostar närmare åtta miljoner kronor.

Det retade upp grannar på Dalarö som överklagade bygglovet till länsstyrelsen.

Nätverket Dalarös vänner har tillhört de mest kritiska rösterna mot moderna, större hus på Dalarö och i somras var debatten kring Amelias projekt hätsk bland kommentarerna på nätverkets hemsida.

”Ett futuristiskt bamsebygge i betong och glas som avviker från alla andra hus i omgivningen. Huset passar helt enkelt inte in på Dalarö”, sa Staffan Engblom, en granne som bor en bit bort från Amelia Adamos tomt i juli till Lokaltidningen Mitt i.

Måns Claeson i nätverket Dalarös vänner har svårt att se att någon i närområdet ligger bakom händelsen.

– Vi är flera som varit emot huset, men herregud, vi är seriösa och saboterar inte saker. Själv går jag förbi där dagligen och jag skulle tro att det är den stora grävskopan som råkat röja plankorna. Det känns uteslutet att någon vuxen dragit upp dem.

Jari Kalliorinne, biträdande stationsbefäl vid Södertörnspolisen, bekräftar dock att ärendet utreds som en skadegörelse.

– Någon eller några ska ha avlägsnat utsättningsplankor som kommunen satt ner på byggtomten. Mer vill jag inte gå in på, säger han.

Arbetet på tomten kom i gång igen i slutet av veckan sedan kommunens mätavdelning gjort en ny utsättning.

Huset ska stå klart till nästa sommar.