ANNONS

Drömlägenhet på bara tio kvadrat

Lägenheten på knappt tio kvadrat har troligen varit portvaktsbostad. Innan föreningen byggde om den var den förråd. Nu rymmer den rum, kokvrå och toalett.
Lägenheten på knappt tio kvadrat har troligen varit portvaktsbostad. Innan föreningen byggde om den var den förråd. Nu rymmer den rum, kokvrå och toalett.
Säng, kokvrå och toalett – allt på mindre än tio dyrbara kvadrat. Mini­ettan på Birkagatan såldes efter bara sex dagar för mer än 1,2 miljoner.

– Det är den absolut värd. Den är unik, säger den 19-åriga köparen.
ANNONS

Någon stor inflyttningsfest lär det inte bli och antagligen får köparen banta garderoben. Trots att hennes nya lägenhet är i minsta laget är hon nöjd med köpet av sin första bostadsrätt.

– Den är väldigt liten men fräsch. Jag tycker att den är jättefin och läget är guld värt. I ung ålder prioriterar man nog läge framför yta, säger 19-åringen som vill vara anonym.

Hon var långt ifrån ensam om att vara intresserad av miniettan. Bostadsannonsen lades ut till försäljning förra fredagen och i onsdags såldes pyttelägenheten för 1 250 000 kronor. Några öppna visningar hanns aldrig med.

– Det var jättemycket folk som hörde av sig redan under helgen. Budgivningen kom i gång snabbt och vi nådde snart en bra nivå, säger mäklaren Pernilla Lippert på Fastighetsmäklarna.

Det genomsnittliga priset på bostadsrätter i Vasastan ligger på drygt 60 000 kronor per kvadratmeter, alltså mindre än hälften av ettans kvadratmeterpris.

Men att en etta inte större än ett förråd, trots en svajig bostadsmarknad, säljs för 1 250 000 kronor kvadratmetern förvånar inte Claudia Wörman, analysansvarig vid Mäklarsamfundet. Månadsavgiften på under 500-lappen gör att kostnaden blir mycket lägre än andra boendealternativ för en förstagångsköpare.

– Det här är en unik etta som inte kommer ut på marknaden så ofta. Det är fortfarande en stor efterfrågan på bostäder som har det där lilla extra och som är udda, säger Claudia Wörman.

Tidigare har de riktigt små lägenheterna mest varit efterfrågade som övernattningslägenheter men nu är det i stället framför allt ungdomar som vill hitta ett första eget boende som budar på mini­lägenheterna.

Att bankerna sedan förra året kräver en kontantinsats på 15 procent har gjort det svårt för många unga att kunna köpa en bostadsrätt, menar Pernilla Lippert.

ANNONS

– Det har gjort att de här väldigt små lägenheterna är oerhört eftertraktade. Ungdomar vill bo i stan och bryr sig mer om funktionen än om kvadratmetrarna, säger hon.

Troligen har den här miniettan en gång i tiden varit en portvaktsbostad som sedan har blivit ett förråd. Ett slöseri med attraktivt utrymme, tyckte bostadsrättsföreningen, som beslutade att rusta upp och renovera det lilla rummet.

Pernilla Lippert hoppas att fler bostadsrättsföreningar ska göra likadant och ta tillvara oanvända prång. I dag säljs mellan tre och fyra miniettor om året men efterfrågan är betydligt större.

– Jag är säker på att man skulle kunna sälja tre eller fyra i månaden för samma kvadratmeterpris. Marknaden är i stort behov av små lägenheter, säger Pernilla Lippert.

Priserna på bostadsrätterNorrmalm har de senaste tre månaderna sjunkit med 1 procent, men sett till hela förra året är prisläget oförändrat, trots turbulensen på finansmarknaden. Flera mäklare vittnar om att det under årets första månad har varit fler snabba avslut på bostadsaffärer och Claudia Wörman vid Mäklarsamfundet tror att rörligheten på marknaden kommer att öka under våren.

Oavsett hur bostadsmarknaden nu utvecklas tror mäklaren Pernilla Lippert att den 19-åriga köparen kommer att få igen sina pengar när hon väljer att sälja. För något livslångt boende lär det inte bli i miniettan.

– Nej, jag bor väl där i några år så länge jag bor själv och klarar mig med bara en kokplatta, säger köparen.

Fakta

Andra pyttesmå bostadsrätter

Etta på 15 kvadratmeter på Östermalm, Grevgatan. Såldes redan innan visning i januari i år för 1 500 000 kronor.

Etta på 12 kvadratmeter på Kungsholmen, Norrmälarstrand. Såldes i december 2011 för 1 450 000 kronor.

Etta på 15 kvadratmeter i Vasastan, Odenplan. Såldes i oktober 2009 för 1 525 000 kronor.