Drömmen om eget rederi blev sann

Lidingöborna Tomas Brundin och Erik Nygren driver ett Lidingörederi med hamn i Gåshaga.
Lidingöborna Tomas Brundin och Erik Nygren driver ett Lidingörederi med hamn i Gåshaga.
Lidingöborna Tomas Brundin och Erik Nygren har förverkligat en dröm. Tillsammans har de tagit över ett rederi

– Jag älskar sjön, säger Tomas Brundin.

Vimplarna slår i vinden vid Gåshaga brygga. Det är där som Elfviksbon Tomas Brundin och Gåshagabon Erik Nygren har bas för sitt rederi. Duon tog över Rederi A till B i våras och hoppas att verksamheten ska få vind i seglen.

– Vi jobbar nu i världens vackraste skärgård. Det är en gammal pojkdröm att få jobba på sjön – en enorm frihet, säger Tomas Brundin.

Innan han blev rederiägare har han drivit olika företag. Men sedan han var ung, och utbildade sig till sjökapten, har drömmen om ett rederi grott i honom. Kompanjonen Erik Nygren har också sjöerfarenhet; han har tidigare jobbat på chartrade segelbåtar och som lärare på Marina läroverket.

– Att jag nu jobbar kvällar och helger gör ingenting, för man lever på ett helt annat sätt, säger Tomas.

Rederiet erbjuder en lång rad tjänster som företagsseglingar, charterturer med övernattning, skärgårdsturer, möhippor och svensexor samt sjötaxi. Delägarna äger själva en taxibåt och en större motorbåt, men vid behov så kan de låna in till exempel en segelbåt eller ribbåt.

– Och vi funderar på att utöka och köpa en ytterligare båt, säger Erik Nygren.

Nu i augusti anordnas många kräftskivor och då är bastubåten populär, uppger delägarna. Bastubåten ligger fast förankrad vid Ingaröfjärden och dit kör de ut sällskap, som senare på kvällen hämtas upp.

Rederiet har under sensommaren fått allt fler uppdrag. När Mitt i Lidingö Tidning träffar Tomas och Erik lägger de till i Gåshaga mellan två jobb.

Det finns ju redan rederier med samma innehåll. Hur ska ni profilera er?

– När det gäller bastuflotten så är det miljön med rent och fint vatten. Den ligger inte i Värtan eller precis vid Stockholm utan det här är något helt annat. Det går att sitta och äta en god middag och sedan hoppa i vattnet, säger Tomas Brundin.

– Sedan går det ju faktiskt att ta en båttur från Lidingö till Gröna Lund med familjen, tillägger han.