ANNONS

Drömmen om tunnelbana till Täby lever

Socialdemokraterna i Täby tänker kämpa för tunnelbana till Täby. Det står till och med med i verksamhetsplanen för år 2020 - en punkt i deras skuggbudget.
Socialdemokraterna i Täby tänker kämpa för tunnelbana till Täby. Det står med som en punkt i skuggbudgeten för verksamhetsplanen år 2020.
Socialdemokraterna ger inte upp drömmen om tunnelbana till Täby trots att kommunen valt att förstärka Roslagsbanan.
– Socialdemokraterna är självklart för en utbyggd Roslagsbana, men kapaciteten blir inte tillräcklig, säger oppositionsråd Agneta Lundahl Dahlström (S).
ANNONS

Frågan om att dra tunnelbana till Täby tenderar att poppa upp med jämna mellanrum. Den som lusläser Socialdemokraternas alternativa verksamhetsplan för år 2020 hittar detta under en av de hundratals punkterna.

– Det är helt omöjligt att uppnå och sedan är det inte en kommunal fråga. Det kan vara en önskan, men är inget som är realistiskt, anser kommunalrådet Erik Andersson (M).

S: Moderaterna blundar

Moderaterna både i Täby kommun och på regional nivå har gång på gång försökt att begrava frågan om tunnelbana till Täby.

– Man kan välja att blunda ifall man som Moderaterna vill, men Roslagsbanan kommer inte att räcka. Det gäller att ha lång framförhållning, säger Agneta Lundahl Dahlström

Under Sverigeförhandlingarna föll valet på Roslagsbanan. Nästa steg för Täbyalliansen, i alla fall Moderaterna, är att lobba för spår till Arlanda.

”Vi kommer att behöva en tunnelbana om vi ska nå de här målen för att få ner utsläppen. Vi i Täby åker enormt mycket bil.”

Oppositionsråd Agneta Lundahl Dahlström (S)

Undersökning: 76 procent vill ha tunnelbana till Täby

”Roslagsbanan i all ära, men…”

Oppositionen i Täby har trots detta inte gett upp idéen om tunnelbana.

ANNONS

– Absolut inte. Roslagsbanan i alla ära, men 2030 någonstans räknar man med att vi ska vara 100 000 invånare och då kommer inte Roslagsbanan att räcka till. Vi behöver ytterligare något mer spårbundet, säger Agneta Lundahl Dahlström.

Men är det inte väl optimistiskt att lägga in den i verksamhetsplanen för år 2020?
– Vi måste redan nu börja jobba för att få hit tunnelbanan. Regionplaneringen ligger långt framme. Det handlar om att prioritera. Då måste man vara med på kartan.

Tunnelbana till Täby? Så tycker läsarna om skrotade planerna

Vill ha tunnelbana till Arninge

Tunnelbanan ska i första hand dras till Arninge, enligt vad som står i skuggbudgeten.

– Vi vill gärna ha det till Arninge eftersom Arninge kommer att bli ett resecentrum. Då kan fler välja att stiga om där ifall man vill.

Agneta Lundahl Dahlström understryker att det är hög tid att börja driva frågan nu eftersom det kommer ta över 20 år innan den står klar. Det är också ett viktigt steg för att nå kommunen klimatmål.

– Vi kommer att behöva en tunnelbana om vi ska nå de här målen för att få ner utsläppen. Vi i Täby åker enormt mycket bil.

Danderydsbor vill ha t-bana till Täby – måste sätta press på SL