Drömmen: Få in Palme-vapnet under amnestin

vapenamnesti olof palme
En bonus för polisen under amnestin skulle vara att få in revolvern som dödade Olof Palme.
Nu är det möjligt att lämna in illegala skjutvapen till polisen utan straffpåföljd.
Men förhoppningen är även att få in vapen som varit med vid tidigare brott – och en typ av revolver är speciellt eftertraktad.

När vapenamnestins första dag summerades hade polisen i Stockholm fått närmare 15 skjutvapen.

Polisens förhoppningar är att få bort många av de illegala vapen som florerar i samhället. Men det mesta som kommit in hittills är mindre farliga skjutvapen.

– Det är mest skrot, gamla jaktgevär, ett luftgevär och en luftpistol, säger Peter Frisell, polisinspektör och projektledare för vapenamnestin på lokal nivå.

Det är mest skrot, gamla jaktgevär.

Peter Frisell, polisinspektör

Vapnen som kommer in skickas till Nationellt forensiskt centrum, NFC, där de förstörs. Men de mer intressanta vapnen – som oftare används i kriminella sammanhang – testas för att se om de går att koppla till äldre brott.

Och det är specifikt ett vapen – en revolver av typen Smith & Wesson med .357 magnum kaliber – som skulle vara extra intressant.

– Det är den våta drömmen. Det var en sån revolver som Olof Palme sköts med, men chanserna är nog små, säger Peter Frisell.

Många drar sig för att lämna in

2013 – när polisen senast genomförde amnestin lämnades 15 000 vapen in i hela landet under tre månader.

Ungefär hälften av dem var jaktvapen som till exempel tillhört personer som dött eller där licensen helt enkelt inte gäller längre.

– Av erfarenhet är det många som drar sig för att lämna in. 2013 lämnades de flesta vapen in i slutet av perioden, säger Peter Frisell.

Varför skulle en kriminell person lämna in sitt vapen?

– En anledning skulle kunna vara att personen bestämmer sig för att sköta sig. En annan är den nya hårdare lagstiftningen för vapeninnehav. Det har även hänt att anhöriga till kriminella lämnar in vapen när den kriminelle sitter i fängelse.

I Stockholms län finns åtta polisstationer där vapen kan lämnas in. Amnestin pågår fram till den 30 april.

Fakta

Här kan du lämna vapen

Åtta polisstationer:

Botkyrka

Nacka

Solna

Södertälje

Norrtälje

Södermalm

Norrmalm

Kungsholmen

Källa: Polisen