ANNONS

”Jag drömmer mardrömmar varje natt”

Klarade sig. Systrarna Leonora Velija och Besarta Gashi med barnen Besian och Leonora.
Klarade sig. Systrarna Leonora Velija och Besarta Gashi med barnen Besian och Leonora.
Terrordåd i Stockholm
Skräck. Besarta Gashi och hennes sällskap kom precis undan lastbilen.
Några av alla de som lämnade blommor vid Drottninggatan.
Några av alla de som lämnade blommor vid Drottninggatan.
– Att prata om det som hände är mitt sätt att läka, säger gravida Besarta Gashi från Vallentuna som fick kasta sig undan lastbilen på Drottninggatan i fredags.
ANNONS

– Jag hör sirener mitt i natten. Och drömmer att att jag blir attackerad av en björn. Sen har jag vaknat alldeles kallsvettig. Så har det varit varje natt, berättar Besarta Gashi.

Skärrad av händelsen

Det har varit väldigt tuffa dagar för Besarta, 31, och hennes familj efter terrordådet i fredags. Att dottern Leonida, 9 år, såg en annan flicka bli överkörd på Drottninggatan har oroat Besarta.

– Men hon verkar klara det här bäst av oss. Jag har förstått att flickan överlevde och har sagt det till Leonida. Att flickan inte dog, säger Besarta.

Svägerskan upplevde Brysselterror

Hennes svägerska som också var på plats vid dådet har inte kunnat prata om det som hände på samma sätt, menar Besarta. Dessutom var svägerskan i Bryssels tunnelbana när den utsattes för en terrorattack för ett år sedan.

– Att prata om det har varit min läkeprocess. Men hon har nästan inte pratat alls. Och bara med oss i familjen. Alla har olika sätt att bearbeta det här, säger Besarta.

Kastade sig undan

De hade samlats vid Åhléns för att gå att äta på Kungshallen, Besarta, hennes dotter, hennes syster, systerson och svägerska när lastbilen kom körande i full fart vid 15-tiden på fredagen. Besarta lyckades rycka tag i dottern som börjat springa iväg och svägerskan och kasta sig i säkerhet.

– Min första tanke var ”han gör det med flit”. Jag såg flickan som hamnat under lastbilen. Hon såg livlös ut. Efteråt får folk panik och börjar springa åt alla håll. Och några började ropa ”bomb” och ”gas”, minns Besarta.

När lastbilen fattade eld tog sig sällskapet som alla hade klarat sig ifrån att bli påkörda så fort som möjligt ifrån paniken på platsen.

– Vi fick något att dricka på ett ställe i närheten. Alla grät och skrek. Och jag ringde upp min man som var utomlands, säger Besarta.

ANNONS

Nöjd med hjälp

Besarta Gashi är nöjd med det stöd hon fått från mödravårdscentralen Korallen i Vallentuna. Både för hennes del och dotterns som efter omständigheterna mår bra, säger hon. På Danderyds sjukhus fick hon hjälp efter att sällskapet fått gå sträckan Drottninggatan-Tekniska högskolan till fots och sen ta en buss efter attacken.

– Vi blev invinkade i ett rum direkt. En läkare kollade att barnets hjärta slog, säger Besarta som är gravid.

Skuldkänslor och tacksamhet

Besarta uppskattar kärleksmanifestationen som samlade över trettiotusen på Sergels torg söndagen efter dådet men orkade inte själv delta.

– Jag förstår att de vill visa att kärlek övervinner hat. Och det är bra. Samtidigt känns det konstigt för oss som såg det här med egna ögon. De vet inte hur det kändes, säger hon.

Hon gick istället och lämnade blommor på Drottninggatan under söndagen.

– Vi grät hela vägen dit och tillbaka. Det var mycket skuldkänslor mot de som dog och deras familjer. Men också tacksamhet för att vi överlevde, berättar hon.

”Vi är alla drabbade”

Besarta Gashi är från början från Kosovo men kom till Sverige som sexåring. På hennes profilbild på Facebook skymtar både en svensk flagga och texten ”Save Syria Now”. Hon är kritisk till de krafter som vill använda terrorattacken för att kritisera mångkultur och invandring.

– Vi är alla drabbade av det här. Inte bara vi svenskar. Jag vill ha hårdare kontroller. Men att stoppa alla flyktingar är fel. Jag flydde själv från ett land där vi inte var trygga, säger Besarta.

Hur känns det när du ser en bild på den misstänkte mannen? 

– Då känner jag hat. Och jag blir ännu argare när jag ser en bild där han ler, säger Besarta.