ANNONS

Drömresan blev en mardröm

Anen Makboul är portad från USA
"Jag kan inte annat än kämpa för upprättelse", säger Anen Makboul.
Anen Makboul jobbar i stället för den planerade semestern i Mexico
Anen Makboul vid arbetet på socialförvaltningen i Haninge.
Drömresan till Mexiko förvandlades till en mardröm för Enskedebon Anen Makboul. Vid flygplatsen tvingades han in till ett förhör med säkerhetstjänsten. Orsak: Han fanns felaktigt på en av USA:s listor över brottsmisstänkta personer.
ANNONS

Det är den 13 december 2016. Anen Makboul, hans fru och två söner landar i Cancun i Mexiko. En 2,5 veckor lång semester hägrar. Men familjen kommer aldrig längre än till flygplatsen. Landets säkerhetstjänst för in dem i ett litet rum där Anen Makboul förhörs.

– När jag frågade vad som hänt sa de bara ”fråga din regering och ditt lands polis”. Sedan deporterades vi till ett plan som förde oss tillbaka till Sverige. De andra passagerarna informerades om att jag inte var farlig för dem. Det var otroligt förödmjukande, läskigt och kränkande berättar Anen Makboul.

När Mitt i pratar med Anen Makboul har han varit hemma i drygt två veckor. Två bitvis mardrömslika veckor, då han envist forskat i vad som hänt. Resebolaget Ving gav honom den första förklaringen. Bolaget fick tag i ett dokument som biträdande chefen på Migrationsverket i Mexiko skrivit under. Där står det att Anen Makboul har ett kriminellt förflutet och/eller är åtalad för grovt brott i Sverige.

Påståendet är grundlöst. Ursprungligen kommer det från CBP (Customs and Border Protection in the USA), en amerikansk myndighet med uppgift att stoppa terrorister och kriminella från att komma in i USA. CBP tipsade Mexiko.

Frågan är vem som gav de falska uppgifterna till CBP.

– Troligen är det arbetsrelaterat. Jag är gruppchef vid socialförvaltningen i Haninge, och det kan vara någon som jag haft kontakt med i jobbet som gjort detta av ren illvilja. Ärendet är polisanmält som förtal, säger Anen Makboul.

Han är upprörd över att en stor amerikansk myndighet agerar på ett tips utan att kontrollera substansen i anklagelserna. CBP hörde varken av sig till Säpo eller svensk polis för att verifiera om han var brottsbelastad innan man kontaktade mexikanska myndigheter.

– Det här innebär total rättslöshet. Följden är att jag står på Watch list, en amerikansk lista över misstänkta brottslingar. Att vem som helst kan drabbas är skrämmande.

Säpo har lovat att försöka få bort honom från listan. Däremot kan man inte lova att hans namn helt försvinner ur register utomlands, eftersom CBP kan ha skickat uppgifterna till andra länder. Ett bistert besked för familjen Makboul.

ANNONS

– Vi reser ofta utomlands, till exempel till Grekland, men nu vet vi inte om vi kan göra det mer. Jag är också tränare i Hammarby IF och ska resa till Serbien och Barcelona med ungdomarna i vår. Det kanske inte går.

Mitt i har tagit del av den ursäkt som Sveriges ambassad i Mexiko skickat, för att man inte lyckades hjälpa honom på plats. Men Anen Makboul är framför allt besviken på UD som förklarat att detta inte är ett konsulärt ärende och att man därför inte kan hjälpa.

– Passiviteten gör att jag står helt ensam. Ingen rycker ut till hjälp för att vi ska få upprättelse och besked vad som ska hända vår familj.

Fakta

Kalla handen från försäkringsbolaget

Familjen Makboul betalade 85 000 kronor för sin Mexikoresa. Försäkringsbolaget Trygg Hansa (där familjen har utökad reseförsäkring, hemförsäkring och tryggabarn-försäkring) har hittills bara ersatt familjen med 2 000 kronor för en försenad väska. Först nekades familjen ersättning med motivering att man aldrig nått resemålet men efter att Aftonbladet skrivit om fallet kontaktades Anen och erbjöds 2000 kronor för väskan.

I övrigt nekas familjen ersättning.

– Reseförsäkringen ger rätt till ersättning när någon blivit sjuk, råkat ut för en olycka eller dött. Den gäller inte när någon blir tillbakaskickad på grund av ett myndighetsingripande, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa.

Vingresor har betalat tillbaka den summa hotellet kostade.

Källa: Trygg Hansa, Anen Makboul
ANNONS