ANNONS

Drönarbilder på kartjänst kan vara olagliga

Man får inte flyga med drönare i Stockholm - förutom på Gärdet, som är ett undantag. Även här gäller särskilda regler om till exempel tider.
Man får inte flyga med drönare i Stockholm - förutom på Gärdet, som är ett undantag. Även här gäller särskilda regler om till exempel tider.
En större karttjänst på nätet har nu lanserat drönarbilder på områden i Hässelby, Vällingby och Bromma.

Men här får man inte flyga med drönare utan tillstånd - en krock med ett flygplan kan orsaka krasch.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om att det ökande användandet av drönare har ökat risken för en flygkrasch i närheten av Bromma flygplats.

Det är helt förbjudet att lyfta en drönare, som är små obemannade luftfartyg, inom Bromma flygplats kontrollzon. Enda undantaget är om flygaren har särskilt tillstånd från flygtrafikledningen vid varje enskilt tillfälle.

Nu misstänker polisen att drönarflygare har varit i farten alldeles för nära Bromma flygplats. Det efter att ha fått tips om att en stor karttjänst på nätet har publicerat drönarbilder på områden i Hässelby, Vällingby och Bromma.

– De verkar inte ha tillstånd för det och vi håller på och utreder det, säger Johan Jarkell, förundersökningsledare vid lokalpolisområde Vällingby, som innefattar Hässelby-Vällingby och Bromma.

Bromma flygplats har det senaste året fått stänga flera gånger på grund av att obehörig flygtrafik har befunnit sig i det kontrollerade luftrummet. Då har planen fått cirkulera i luften i upp till en timme innan de kunnat ­landa.

När Lokaltidningen Mitt i skrev om problematiken kring drönare i somras berättade Transportstyrelsen att 16 drönare setts för nära flygplatserna i landet. Åtta av incidenterna klassades som allvarliga och kunde ha lett till en krock med ett flygplan – något som kan leda till en krasch.

Bromma flygplats kontrollzon innefattar hela Stockholms stad och delar av grannkommunerna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.