Dronjak: ”Jag tycker att Anna bör avgå”

Daniel Dronjak (M), kommunalråd i Huddinge, tycker att Anna Kinberg Batra bör avgå.
Daniel Dronjak (M), kommunalråd i Huddinge, tycker att Anna Kinberg Batra bör avgå.
Sedan Moderaterna rasat i opinionen riktar flera moderata kommuntoppar i Stockholms län kritik mot sin partiledare. I Huddinge tycker kommunalrådet Daniel Dronjak (M), att Anna Kinberg Batra bör avgå.

Under dagen höll Stockholmsmoderaterna ett krismöte om förtroende för sin partiledare Anna Kinberg Batra.

– Alla moderata kommunalråd i länet har haft en telefonkonferens och en stor majoritet anser att det inte finns något förtroende kvar, säger Leif Gripenstam (M), kommunalråd i Täby.

Flera moderata toppolitiker i Stockholms län har offentligt bekräftat för Lokaltidningen Mitt i att de vill se en annan partiledare än Anna Kinberg Batra.

Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge är en av dem.

– Jag delar förbundsstyrelsens hållning. Anna är väldigt kompetent och duktigt, men jag tror inte att hon är den som ska leda oss i nästa val, säger Daniel Dronjak (M).

”Många undrar vad vi håller på med”

Han berättar att partiet på lokal nivå inte har fattat något beslut utan att det är hans hållning, och att den har vuxit fram på senare tid.

– Vi har ett allvarligt läge där vi känner att vi har ett väldigt positivt gensvar från huddingeborna på lokal nivå, men att många undrar vad vi håller på med på riksnivå. Den är en negativ trend som vi måste vända, säger han.

Är du orolig att tappet ska påverka stödet för Moderaterna i kommunalvalet nästa år?

– Som sagt, får vi ett väldigt positivt gensvar på lokal nivå, så det är jag inte, säger han.

Låga siffror för Stockholms-M

De nya avgångskraven kommer efter att sympatier för Moderaterna sjunker i Stockholms län, detta enligt DN/Ipsos nya kvartalsmätning.

– På ett år har Moderaterna tappat fler än var tredje väljare i Stockholms län. Tappet i folkrika Stockholm är kraftigare än på andra håll i riket, säger David Ahlin, analyschef på Ipsos, till DN.