Drop-in-dop ska få fler till kyrkan

Nu är det enklare än någonsin att döpa sitt barn. Trenden med drop-in-dop har spridit sig till ­Essinge församling.

– Vi hoppas det blir lämmeltåg uppför kyrkbacken, säger Gunnel Wigg-Bergquist, kyrkoherde.

Under 1970-talet blev ungefär 80 procent av alla svenskfödda barn döpta i Svenska kyrkan. För två år sedan var siffran nere på drygt 50 procent.

En ny trend med drop-in-dop kan kanske locka nya besökare. Essinge församling kommer att anordna ett tillfälle i maj då man kan döpa sitt barn utan krångel.

– Vi måste tänka på framtiden. Vara aktiva, synliga­ och positiva. Vi gör inte avkall i teologin kring det kristna dopets innebörd. Det är bara att vi gör det mer tillgängligt, säger Gunnel Wigg-Bergquist, Essinge församlings kyrkoherde.

Förhoppningen är att personer som upplevt doptraditionen som något besvärlig nu ska bli lockade. På så vis ska även antalet medlemmar i Svenska kyrkan bli fler.

Främst hoppas man att unga människor med barn ska lockas av enkelheten.

– Dessutom finns det en och annan som inte blev döpt som barn och skulle vilja bli det i vuxen ålder, säger Gunnel Wigg-Bergquist som medger att företeelsen drop-in-dop är en något laddad fråga inom Svenska kyrkan. Hon tillhörde själv kritikerna till en början.

– Det är en öm punkt för en teolog och präst eftersom man tänker att dop ska vara mer förankrat och ordnat. Men ju mer jag tänker på den andra aspekten, att detta ska vara lättillgängligt för människor, accepterar jag det här. Det här har vuxit fram och jag har sett entusiasmen hos mina medarbetare. Jag har övervunnit mitt eget missnöje.

Först ut att erbjuda nymo­digheten var två kyrkor i Västerås som insåg att det var dags att göra det enklare för människor att döpas. Wigg-Bergquist tror att nästa steg är att en motsvarighet för vigslar dyker upp.

– Det är högst troligt. Jag har hört att det finns en och annan inom kyrkan som är sugen på det. Det är oerhört viktigt med nytänkande, men vi får inte göra avkall på det vi har i traditionen. Samtidigt behöver vi marknadsföra oss på annat sätt.

Fakta

Ett dop varje halvtimme

Ingen föranmälan krävs och det enda som behövs är personnumret och att båda vårdnadshavare är med om man är under 18 år.

Församlingen står för präst, musik och servering.

Ett dopsamtal med en präst äger rum innan dopet.

Under drop-in-tiden den 6 maj har kyrkan ett dop varje halvtimme.