Drop in-psykolog ska hjälpa hemlösa

Pelarbacken är först ut med att erbjuda människor i hemlöshet drop in-terapi.
Pelarbacken är först ut med att erbjuda människor i hemlöshet drop in-terapi.
Livet som hemlös är påfrestande och den psykiska och kroppsliga ohälsan utbredd. Pelarbacken på Södermalm är nu först ut med att erbjuda gruppen möjligheten att träffa psykolog på drop in-tider.

Pelarbacken, som är en del av Ersta sjukhus, specialiserar sig på att ge människor som lever i hemlöshet vård för olika besvär och sjukdomar.

Missbruksproblematik och psykisk ohälsa är vanligt förekommande inom gruppen, men många kommer aldrig i fråga för terapi.

– Våra patienter har allting emot sig med tanke på hur vårdapparaten ser ut. Man förväntas kunna betala för sig, passa tider och dessutom vara nykter och drogfri en lång tid i förväg för att beviljas terapi, säger Annika Sonnenstein, psykolog på Pelarbacken.

Hon och andra bland personalen på Pelarbacken upplevde samtidigt att många redan vid första besöket på mottagningen uppgav att de ville träffa en psykolog.

– Då kom vi på tanken att sänka tröskeln och erbjuda det förutsättningslöst utan att man på något vis måste kvalificera sig, säger Annika Sonnenstein.

Därigenom väcktes idén om att starta en psykologverksamhet med drop in-tider där gruppen kan få tillgång till terapi direkt.

Sedan i mars arbetar nu tre psykologer, en halvdag i veckan, med att ta in patienter som erbjuds korta terapisamtal på 20-30 minuter. Fokus ligger då på personens livssituation just nu och att bryta vissa beteendemönster.

– Många av våra patienter har en föreställning om att man ska berätta hela sin livshistoria, men det brukar inte leda till så mycket. Vi menar inte att det är oviktigt, men vi försöker mer fånga upp hur det påverkar dig i relationer i dag och vad kan du göra för att ta dig vidare och inte låta det lägga krokben för dig i framtiden, förklarar Annika Sonnenstein.

Flera personer har redan hittat till drop in-verksamheten, nu hoppas hon att ordet sprids ytterligare.

– Vi vill att de personer som har stora behov av att få vägledning och att prata med en psykolog ska få större möjligheter att göra det.

Fakta

Drop in-psykolog på Pelarbacken

Startades: I mars 2016 av de tre psykologerna Olof Molander, Annika Sonnenstein och Liria Ortiz. Tillsammans arbetar de kontinuerligt med att anpassa en metod till patientgruppens komplexa behov.

Behandlingen: Är ett hopkok av KBT (Kognitiv beteendeterapi) och så kallad ”Acceptance and Commitment Therapy” som tillsammans sätter beteenden och hur man vill leva sitt liv i fokus.

Drop in-tider erbjuds: Onsdagseftermiddagar mellan klockan 13-16 på Pelarbacken, Ersta Sjukhus, på Östgötagatan 10