Drunkningsartikel orsakade debatt

Reaktionerna blev starka på Mitt i:s artikel om hur folk filmade och stod passiva i stället för att hjälpa räddningstjänsten då en 5-årig pojke drunknade vid Maltesholmsbadet.

Det var den 7 augusti som en pappa plötsligt inte längre kunde se sin 5-årige pojke på Maltesholmsbadet i Hässelby. I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om hur räddningstjänstens arbete på platsen försvårades.

Brommabon Andreas Vessby, föraren till ambulanshelikoptern, blev fördröjd med landningen en halv minut för att folk stod kvar på stranden och filmade.

Ambulanssjuksköterskan Cecilia Eriksson har berättat hur räddningstjänsten förgäves vädjade till vuxna på stranden att bilda en kedja för att gå ut i vattnet och söka.

Många länkade och kommenterade artikeln på Twitter. Andra kommenterade artikeln på Mitt i:s facebooksida.

”Hoppas människor har vett att skämmas över att de riskerar dyrbara människoliv med sitt omänskliga beteende”, skrev en kvinna.

Helikopterföraren Andreas Vessby hoppas att diskussionen ska leda till en förändring.

– Man hoppas ju att folk börjar att reagera som medmänniskor och inte bara iakttar.

Problemet diskuterades även i torsdags i Sveriges Radios Studio Ett.

Där var filmaren Ruben Östlund en av gästerna och han menade att den så kallade ”bystander-effekten” är en förklaring. Det handlar om att människor som befinner sig i en grupp har svårt att veta vem som ska ta ansvar.